NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

„House Bierings” to dom, który ma „oczy”

O inspiracji

„House Bierings” to dom, który ma „oczy”. Jego bazową formę narzucił miejski plan zagospodarowania przestrzeni, ale architekci z firmy Rocha Tombal Architecten podeszli do projektu niezwykle kreatywnie.

nowoczesna STODOŁA powstała w mieście Utrecht w środkowej Holandii i ma 239 m2 powierzchni. Jego kształt i orientację narzuciły wymogi budowlane oraz bliskie sąsiedztwo innych domów. Architekci stworzyli projekt w taki sposób, by uniknąć wizualnego kontaktu z sąsiednimi budynkami, wprowadzając okna, czyli wspomniane już „oczy”, w bardzo konkretnych miejscach, które pozwalają spojrzeć na różnorodny, okoliczny krajobraz. Plan parteru i odpowiedni kąt sufitu nad kuchnią podkreślają mocny kontakt wnętrza ze znajdującym się od tej strony ogrodem. Na piętrze wprowadzono okna o różnych kształtach, które pojawiają się zarówno w ścianach, jak i dachu, wprowadzając do wnętrza naturalne światło, zmieniające się w zależności od pory dnia i roku.Ścieżka komunikacyjna domu zaczyna się w holu, który znajduje się na parterze. Po przejściu przez gigantyczne drzwi obrotowe, wchodzimy do „serca domu”, jakim jest w tym przypadku kuchnia. Stąd przez ogromną, szklaną ścianę można zobaczyć ogród, co pozwala ponownie zbliżyć się do otoczenia domu. W dalszej części budynku, tuż obok kuchni, drewnianą ścianę wewnętrzną przecinają białe schody. Są one wyraźnym zaproszeniem do tego, by wejść na wyższy poziom domu. Piętro ma niezwykłą, kanciastą formę i zmienne proporcje – różne powierzchnie i różne wysokości. Momentami, przez światło dzienne wpadające tu od góry przez okna dachowe, można odnieść wrażenie, że spaceruje się po zakamarkach średniowiecznej uliczki.

Schodząc ponownie na parter i kierując się w przeciwną stronę od kuchni, wchodzimy do pokoju dziennego, który jest spokojną przestrzenią o pełnej wysokości. Doświetlono ją słońcem wpadającym od strony północnej. To właśnie w tym kierunku wychodzi duże okno, które odsłania pobliską zieleń. Pozwala to zamienić ją w namalowany przez przyrodę obraz, który zdobi to proste, minimalistyczne wręcz wnętrze.

Lokalizacja: Utrecht, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA