nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

HOUSE G

O inspiracji

„Nasi klienci kupili starą STODOŁĘ na pięknej 2-hektarowej działce graniczącej z rzeką Linge. Zostaliśmy poproszeni o pomoc w realizacji ich marzenia

– dużej części kuchennej połączonej z salonem, gdzie mogliby się zrelaksować całą rodziną, spędzać czas z przyjaciółmi oraz organizować spotkania degustacji win dla swoich klientów. Poprzedni właściciele budynku przeprowadzili już jego rozbudowę, dodając 10 metrów na dwóch piętrach.Podczas naszej pierwszej wizyty uznaliśmy, że dom nie jest urządzony do zamieszkania. Najbardziej uderzyło nas jednak to, że praktycznie nie istniało żadne powiązanie między budynkiem i pięknym krajobrazem, który go otacza. Wszystkie okna i drzwi były zbyt małe, a do tego często znajdowały się jeszcze w niewłaściwych miejscach.

Zaproponowaliśmy odwrócenie układu wewnętrznego domu, przenosząc biura i przestrzeń magazynową do niedawno zrobionej dobudówki, a część prywatną urządzając w starej STODOLE. W dachu STODOŁY wykonano duże nacięcie, aby wnieść do wnętrza więcej światła. Zaprojektowano też ogromny mebel, który służy jako kuchnia, schowek, schody i biblioteka – pełniąc wszystkie funkcje jednocześnie” (od architektów).

Lokalizacja: Geldermalsen, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA