nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Tradycyjny rodzaj budynków zwany lokalnie domem drempel

O inspiracji

Firma Möhring Architekten obiła ten wakacyjny, wiejski domek drewnem malowanym na czarno, by wyglądał jak tradycyjna STODOŁA, ale nadała mu nowoczesny wygląd chowając w głąb narożne okna.

Architekci berlińskiej firmy Möhring Architekten zaprojektowali Dom Wieckin w niemieckim mieście Darss, które znajduje się w środkowej części półwyspu Fischland-Darss-Zingst nad Morzem Bałtyckim.Klienci chcieli, by architekci połączyli nowoczesne detale z tradycyjnymi elementami lokalnej architektury, obejmującej tzw. domy „drempel”. Aby nawiązać do lokalnego budownictwa, obili dom malowanym na czarno drewnem modrzewiowym.

„Tradycyjny rodzaj budynków zwany lokalnie domem drempel oraz proste stodoły miały ogromny wpływ na wygląd tego domu i wybór materiałów” – wyjaśnił założyciel firmy, Norbert Möhring.
Zamiast dachu krytego strzechą architekt zdecydował się jednak na panele cynkowe z wyraźnymi łączeniami, które pomagają upodobnić dom do sąsiednich budynków. Cofnięto też okna, dzięki czemu ściany wydają się być szczególnie „głębokie”.

„Wszystkie okna mają tworzyć wrażenie nowoczesności i jednocześnie tworzyć schronienie przed bezpośrednio padającym słońcem” – mówił Möhring.
Cztery okna na piętrze wcinają się w rogi domu, a na parterze znajduje się duże okno od strony ulicy, które zapewnia nie tylko naturalne światło, ale też widoki z otwartej kuchni oraz przestrzeni jadalni i salonu.

nowoczesna STODOŁA ma funkcjonować jako domek wakacyjny, który może być wynajmowany maksymalnie dla sześciu osób. Ze względu na wąską działkę, aranżacja przestrzeni została uproszczona i ma niewielką ilość korytarzy.

„Największym wyzwaniem była działka, która jest niezwykle wąska i długa” – potwierdza architekt.
Wejście znajduje się wzdłuż budynku, a betonowa ściana tworzy rodzaj werandy nad drzwiami frontowymi. Przez ogród ułożono kamienne stopnie, które prowadzą do drewnianego tarasu, który stanowi przedłużenie części dziennej domu.

Wewnątrz zastosowano drewniane podłogi i betonowe wykończenia, które tworzą nowoczesny, „czysty” wystrój. Białe szafki służą do przechowywania różnych rzeczy w kuchni, podczas gdy szafki pod betonowymi schodami to kolejne miejsce do ukrycia niezbędnych w domu przedmiotów. Ściana w salonie schodzi niżej, tworząc platformę na szklany kominek.
Obok kuchni mieści się mała sypialnia i łazienka. Wyżej ulokowano dwie sypialnie połączone korytarzem, do którego naturalne światło wpada przez dachowe świetliki. Pomiędzy sypialnie wciśnięto dużą łazienkę oraz saunę.

Lokalizacja: Darss, Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA