nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

KDW 199 House Extension

O inspiracji

Dom o enigmatycznej nazwie KDW 199 pochodzi z 1934 roku. Celem architektonicznym było uczynienie go znacznie bardziej energooszczędnym i nieco większym. Stary dom miał wiele charakteru i detali, które chciano zachować. W nowym rozszerzeniu połączono zupełnie inny styl z atmosferą lat 30. Bezpieczna i ciepła atmosfera starej części połączona z otwartością i przejrzystością nowoczesnego domu. Podłoga otwartej jadalni w nowej dobudówce jest o dwa stopnie niższa niż w salonie w starszej części. Patrząc od strony podwórka, tak naprawdę nie widać klasycznego frontu domu. Jednak z ulicy prawie nie widać nowoczesnej rozbudowy z tyłu. A jednak w środku te dwa światy łatwo się łączą.

Rozbudowa KDW 199

KDW 199 rozbudowano o 5-metrową dobudówkę na wszystkich 3 piętrach. W tym projekcie użyto 3 różnych materiałów: opalanego drewna, szkła i kamieni. Opalane drewno na elewacji to stara japońska technika zwana „Shou Sugi Ban”, mająca na celu ochronę drewna cienką zwęgloną warstwą. W przeciwieństwie do farby nie trzeba co jakiś czas odświeżać powierzchni. Wszystkie czarne panele słoneczne są całkowicie zlicowane ze zwęglonymi drewnianymi listwami.

Kuchnia znajduje się w wolnostojącej ścianie z grubego naturalnego kamienia. Ściana ta jest połączona z domem tylko częścią potrójnego szkła, jak szuflada, która została wypchnięta z samego domu. „Z kuchni możesz spojrzeć za dom na moście i zobaczyć wszystkich zbliżających się do domu”. Ponieważ szkło na parterze jest nieco cofnięte, powstaje mała weranda. Efekt ten wzmacniają 3 kolumny podtrzymujące tylną elewację bryły KDW 199. W ten sposób udało się umieścić duży przezroczysty szklany front w zielonym ogrodzie i nadal stworzyć nieco bezpieczną atmosferę.

Cel: izolacja

Modernizacja starej części domu KDW 199 do nowoczesnych standardów wymagała niezbędnych działań energooszczędnych. Oprócz izolacji szczelinowej istniejące elewacje zaizolowano również od wewnątrz. „Trzeba było to zrobić od wewnątrz, aby zachować stary charakter domu z lat 30. XX wieku. Nawet istniejące schody zostały przesunięte, aby móc kontynuować ocieplenie elewacji”. Ponadto istniejący dach w starej części domu został również wymieniony na izolowane płyty warstwowe.

Lokalizacja: Amsterdam, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA