NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Królicza nora

O inspiracji

Dawna farma w belgijskiej gminie Gooik, stojąca w pięknym, wiejskim krajobrazie, stała się teraz prywatnym domem oraz gabinetem weterynaryjnym. Jej nowa nazwa to „Królicza nora”.Architekci z firmy LENS'ASS architecten wprowadzili w ten projekt ceglaste przejście, które łączy gabinet weterynaryjny z prywatnym domem rodzinnym, organizując jednocześnie różne budynki stojące wcześniej w tym miejscu. To właśnie od tego przejścia pochodzi nazwa projektu, czyli „Królicza nora”. Przejście to prowadzi wewnątrz podwórka, który również zdobi czerwona cegła. Materiał ten z powodzeniem nawiązuje do stojącego w pobliżu zamku Gaasbeek, stając się silnym wizualnie elementem w tutejszym, przepełnionym historią krajobrazie.

Po wejściu do nowoczesnej STODOŁY czekają na gości różne wizualne niespodzianki. Nawet najmniejsze okna zostały tu bowiem zaprojektowane tak, by stały się ramami dla wiekowych widoków, m.in. z XVII-wiecznym zamkiem w tle.

Architektura i jej otoczenie przeplatają się w tym miejscu bardzo wyraźnie i spójnie. Efekt jest tak naturalny, że wydaje się, jakby kształtowała go w całości wyłącznie natura z historią.

Lokalizacja: Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA