nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

La Casa Nel Bosco ówczesną stajnią

O inspiracji

Kamienna nowoczesna STODOŁA położona w Saint-Vincent w Dolinie Aosty stanowi prywatny budynek mieszkalny Inwestora. La Casa Nel Bosco, ponieważ tak nazywa się projekt, to dzieło Leonardo Machedy, architekta pracującego na terenie Włoch oraz Szwajcarii.

Ingerencja architektoniczna

Projekt La Casa Nel Bosco obejmuje przekształcenie i rewitalizację starego wiejskiego budynku w Saint-Vincent (Dolina Aosty), na wysokości około 1600 metrów nad poziomem morza. Dostęp do posiadłości możliwy jest tylko poprzez drogę gruntową. Z każdej strony nowoczesną STODOŁĘ otaczają zalesienia stuletnich jodeł.

Materiały wykorzystane podczas rewitalizacji to głównie kamień i błoto. Pierwotnie budynek służył jako mała stajnia dla bydła. Całkowita powierzchnia przed interwencją wynosiła 35 metrów kwadratowych. Istniejący dach został w przeszłości przebudowany i pokryty blachą. Poddasze wewnętrzne wykonano z desek drewnianych.

Architektura otoczenia wymagała oddania szacunku, dlatego założeniem projektowym było utrzymanie istniejącego budynku w całości w murze z kamienia i błota. Kluczowym było pozostawienie La Casa Nel Bosco w takim stanie, w jakim został zastany – z wyjątkiem dachu i płyty międzykondygnacyjnej. Nową przestrzeń wzniesiono bowiem wewnątrz, wokół starych murów, tworząc nowoczesną przestrzeń w korelacji ze starą powłoką.

Przestrzeń La Casa Nel Bosco

Wnętrze i zewnętrze oddziałują ze sobą naprzemiennie. Na zewnątrz wyłaniają się metalowe kasetony, które odzwierciedlają charakterystyczne dla tego typu architektury stare ramy okienne. Z kolei wewnątrz duże przeszklenia podkreślają wiejską architekturę. Na parterze wybudowano kuchnię, toaletę, małe pomieszczenie techniczne i salon. Zaś na piętrze umieszczono sypialnię, w której duże wycięcie w dachu pozwala „popatrzyć na gwiazdy”.

Z energetycznego punktu widzenia, aby nadać budynkowi dobrą efektywność konieczne było wykonanie płaszcza wewnętrznego o grubości 12 cm. Aby uniknąć problemów z kondensacją „śródmiąższową” między murem kamiennym a powłoką, wprowadzono napowietrzoną pustkę o grubości 2 cm. Praca w tak ograniczonej przestrzeni wymagała zaprojektowania wszystkich indywidualnych akcesoriów wyposażenia, w tym również okien.

Lokalizacja: Saint-Vincent in Valle D’Aosta, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy