nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Loft Karakoy w Turcji

Kategorie: Wnętrza

O inspiracji

Loft Karakoy to penthouse o powierzchni 180 m2, zaprojektowany przez architektów z firmy Ofist. Mieszkanie znajduje się w samym sercu Stambułu, naprzeciwko starego ormiańskiego kościoła z Wieżą Galata w tle, a zaprojektowane zostało dla 45-letniego kawalera.

Przy projektowaniu tego loftu architekci i projektanci wzięli pod uwagę zarówno lokalizację, jak i osobowość, sposób życia i potrzeby właściciela. Budynek stoi w starej dzielnicy miasta Karakoy, która zawsze była sercem handlowym Stambułu. Obecnie staje się ona coraz bardziej modna i pełna życia, a wokół znajduje się wiele nowych galerii sztuki, butików, restauracji i hoteli. Dom położony jest w samym środku tego zgiełku. Z kolei osobowość właściciela przełożyła się na wybór materiałów.

– „Nasz klient jest osobą, która uwielbia przebywać na zewnątrz i ten fakt stał się naszym głównym motywem przy wyborze materiałów i kreowaniu przestrzeni. Słowa kluczowe, którymi można opisać ten projekt to: naturalny, neutralny, wygodny i praktyczny” – informują architekci.

Konstrukcja

Pod względem konstrukcyjnym twórcy projektu postanowili wprowadzić takie zmiany, które sprawią, że wnętrze stanie się bardziej otwarte i będzie miało więcej naturalnego światła oraz widoków. Małe okna na fasadzie frontowej zostały powiększone, a nowe, składane ramy okien przesuwają się na szerokość budynku, przekształcając salon w balkon, którego w mieszkaniu brakuje. W wyższej części dachu umieszczono z kolei duży, prostokątny świettlik, aby zapewnić światło i widok z antresoli.

– „Podejście projektowe polegało jednak w tym przypadku na tym, by nie mieć zbyt wielu pomysłów” – żartują twórcy projektu. – „Ocenialiśmy dom jako całość i jedną przestrzeń, ponieważ ma on być przeznaczony do użytku przez jedną osobę, a wszystkie przestrzenie miały być ze sobą połączone. Nie było potrzeby dzielenia przestrzeni na wiele małych pomieszczeń, dlatego nie potrzebowaliśmy różnych pomysłów projektowych dla różnych przestrzeni. Wymyśliliśmy kilka metod projektowych i zastosowaliśmy je w całym domu” – wyjaśniają przedstawiciele firmy Ofist.

Projekt

W projekcie nie brakuje jednak wielu ciekawych rozwiązań, czego przykładem jest jedna z podłużnych ścian, która w tym domu została zamieniona w miejsce do przechowywania. Zaprojektowano bardzo prosty system z żelaznymi prętami, sięgającymi na dwa piętra i biegnącymi wzdłuż całej długości mieszkania, bez kategoryzowania na poszczególne przestrzenie, takie jak salon, kuchnia, biblioteka czy sypialnia. Żelazne pręty tworzą siatkę o wymiarach 60 x 60 cm na powierzchni całej ściany. Do tego systemu zaprojektowano różne regały i akcesoria, takie jak półki pojedyncze, półki dwu- lub trzypiętrowe, przegrody pionowe lub moduły wiszące.

– „Właściciel może zorganizować i wykorzystać ten system przechowywania w dowolny sposób: jako bibliotekę, składzik na drewno, szafki kuchenne czy garderobę – mówią pomysłodawcy.

Druga podłużna ściana w mieszkaniu, zwrócona w stronę tego zmiennego systemu przechowywania, została zaprojektowana na zasadzie kontrastu, by zapewnić jak najmniejszy ruch i wizualny spokój. W całości została pokryta naturalnym kamieniem w różnych rozmiarach i zaczyna się w salonie, a ciągnie się aż do sypialni, która znajduje się na poziomie wyższym. Także podłoga na parterze została wykończona ciemnym, naturalnym kamieniem o wymiarach 60x60cm, który jednak został położony pod pewnym kątem, wprowadzając do wnętrza mniej zobowiązujący charakter. Jedynie w sypialni gościnnej, zwróconej w kierunku północnym, kamień na podłodze zastąpiono drewnem.

Ciekawe rozwiązania

Z kolei antresola ma nieco inny charakter. Jak informują projektanci, wszystkie powierzchnie wykończone są materiałem na bazie cementu, który daje miłe wrażenie, jeśli chodzi się po nim boso. Materiał ten znajduje się nie tylko na podłogach, w tym pod prysznicem, ale także jest wykończeniem bloków, które mieszczą wannę lub łóżko.

Wrażenie ciepła, którego chciał właściciel, wprowadza do całego wnętrza wykończony jednym materiałem sufit, na który wybrano drewno iroko. Długie, drewniane deski pojawiają się nie tylko na całym suficie, ale też na przedłużającej go ścianie, kończąc się przy samej podłodze długim siedziskiem, które jest idealne na spotkania w większym gronie.

Kolejne oryginalne rozwiązanie to odlewany z betonu blat kuchenny oprawiony w żelazną konstrukcję, który schodzi w dół i tworzy betonowy stół jadalny, a kończy się dopiero jako krótki cokół paleniska, tworząc również dodatkowe miejsca siedzące wokół stołu.

Lokalizacja: Stambuł, Turcja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy

Projektu