nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dwa czarne budynki

O inspiracji

Przedstawione nowoczesne STODOŁY  powstały na gruzach wioski rybackiej z czasów sowieckich, a za projekt odpowiadała architekt Hanna Karits.
Ten letni dom stoi na skraju plaży w otoczeniu starych szop rybackich oraz drewnianych szkieletów łodzi. Dwie konstrukcje z dwuspadowym dachem ustawione są w tej samej osi, a między nimi znalazł się taras, który otwiera się na piękne, nadmorskie widoki. Na tym tarasie urządzono też małe jacuzzi.Większy z budynków to część główna domu. W mniejszym mieści się tylko garaż na łodzie, sauna, pokój gościnny i aneks kuchenny.
– „Większy budynek, skupiając się na widokach, które zmieniają się wraz z porami roku i porą dnia, służy jako główna przestrzeń mieszkalna” – wyjaśnia Karits.

Ściana szczytowa nowoczesnej STODOŁY od strony obniżonego tarasu jest całkowicie przeszklona, dzięki czemu przestrzeń dzienna wypełniona jest światłem. Duże powierzchnie szkła otwierają też wnętrze na zapierające dech w piersiach widoki.
– „Widoki dostępne przez dużą, przeszkloną fasadę, otwierają się na plażę usytuowaną od strony zachodniej, gdzie ustawiliśmy też kominek, by nocą stworzyć tu bardziej intymną atmosferę” – mówi architekt.
Obniżony taras zapewnia ochronę przed wiatrem i jest częściowo przesłonięty drzewami.
Od zewnątrz obydwa domy wykończone są zupełnie na czarno, a jedynym kontrastowym elementem jest białawy murek wyznaczający przestrzeń tarasów.

– „Domy pomalowano na czarno, aby nadać im przeciwstawny charakter do otoczenia. Wykorzystaliśmy świerk łącząc go z czarnym kamieniem zastosowanym na dachu oraz przydymionym jesionem na wszystkich tarasach.”” – mówi Karits.

Wygląd domów od wewnątrz jest jednak drastycznie inny. Pojawiające się tu meble i materiały podkreślają nadmorski charakter domu. Ściany i podłogi wykończono pomalowaną na biało brzozą. Meble i inne detale wraz z kamiennymi płytkami w łazienkach mają blade odcienie brązów i beżów. Między przestrzenią salonu i jadalni widoczna jest niewielka różnica poziomów. Sufit nad kuchnią, nad którą znalazła się antresola, podkreśla wysokość przestrzeni wypoczynkowej. Architekci wykorzystali w ten sposób zalety dwuspadowego dachu, pozostawiając część przestrzeni otwartej na pełną wysokość  nowoczesnej STODŁY.

Jeśli interesują Cię czarne elewacje, zajrzyj tutaj. Jeśli szukasz zaufanego dostawcy drewna elewacyjnego zajrzyj tutaj.

Lokalizacja: Estonia
Tekst: nowoczesna STODOŁA