Fot. Kkrom Services | Arch. Sigurd Larsen

Oinspiracji

Duński architekt odnowił XIX-wieczną farmę w Spreewaldzie, Niemcy, tworząc nowe skrzydło pokoi gościnnych, które na nowo interpretuje styl zabytkowego kompleksu z czerwonej cegły. Michelberger, który nabył tę posiadłość w 2018 roku, miał wizję przekształcenia jej w „rolniczy, holistyczny ekosystem” – miejsce dostarczające świeże składniki do berlińskiego hotelu marki oraz oferujące gościom nowoczesne przestrzenie do wypoczynku i spożywania posiłków.

Fot. Kkrom Services | Arch. Sigurd Larsen

Farma składa się z czterech budynków otaczających centralny dziedziniec, z trzema oryginalnymi XIX-wiecznymi budowlami z czerwonej cegły i dachami z różnymi odcieniami czerwieni. Architekt Larsen wybrał współczesną interpretację historycznej typologii – parter nowego budynku pozostaje przezroczysty, z widokiem zarówno na wewnętrzny dziedziniec, jak i na otaczające zielone pola.

Fot. Kkrom Services | Arch. Sigurd Larsen

Przeszklony parter mieści dużą jadalnię z długim stołem wykonanym z odzyskanych drewnianych belek oraz ceglanego blatu, a także przestrzeń do gotowania. Od wschodu budynek przecina kwadratowa wieża widokowa, której narożnik wystaje ponad dach głównego skrzydła. U podstawy wieży znajduje się kominek, otoczony podniesioną częścią wypoczynkową. Metalowe schody wewnątrz wieży prowadzą na dach, z którego rozpościerają się widoki na okolicę i gdzie znajduje się wanna na świeżym powietrzu.

Fot. Kkrom Services | Arch. Sigurd Larsen

Na pierwszym piętrze, pod stromym dachem, usytuowano minimalistyczne sypialnie, wyposażone jedynie w łóżko, lampę i miejsce na bagaż. Korytarz z balkonem przy pokojach gościnnych oferuje biurka do pracy z widokiem na wspólną jadalnię poniżej.