nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Milka Boutique Hotel & Restaurant

Kategorie: Domy wypoczynkowe

O inspiracji

Alpejska Milka po słoweńskiej stronie 

W sercu Alp Julijskich w Słowenii słynny stary pensjonat Milka zyskał nowe życie. Cały projekt rozciąga się na 4 piętrach. Restauracja zajmuje parter wraz z zewnętrznym tarasem z przepięknym widokiem na alpejskie jezioro Jasna i Alpy Julijskie. Recepcja, jeden apartament i prywatna sauna zajmują piwnicę. Pozostałe piętra zajmuje 5 elegancko wyposażonych pokoi.

Cała koncepcja Milki polega na oferowaniu pełnowartościowego alpejskiego doświadczenia, łączącego słoweńską tradycję z nowoczesnym komfortem na najwyższym poziomie. Architekturę i wnętrza uzupełnia dbałość o detale, w tym restauracja typu fine-dining, zestaw ceramiki stworzony dla Milki przez lokalnych rzemieślników, wykonane na zamówienie materiały, organiczne kosmetyki w pojemnikach bez plastiku, i wiele innych customowych detali.

Nić, która wszystko łączy, pochodzi z samego jeziora. Pagórkowate, zielone i zalesione otoczenie narzucało użycie kolorów. Podstawą podejścia architektonicznego było wykorzystanie wysokiej jakości i trwałych materiałów wywodzących się z lokalnej, słoweńskiej tradycji – drewna, metalu, kamienia, oferujących niezwykle namacalne i bogate doznania na każdym kroku.

Milka oferuje teraz 6 nowych pokoi, z których każdy jest wyjątkowy i ma własny charakter. Ograniczenia konstrukcyjne sprawiły, że pomieszczenia mieszkalne zostały zmniejszone.  Jednak zastosowanie jasnych i neutralnych tonacji kolorystycznych, naturalnych materiałów oraz otwartych przestrzeni z naturalnym światłem daje wrażenie przestronności. Tekstylia, takie jak aksamit, zapewniają dodatkową miękkość dzięki różnym teksturom. Dywany, alternatywne tekstylia, a także unikatowe meble tworzą warstwę o zróżnicowanej strukturze, która dodatkowo zmiękcza przestrzeń.

Doświadczenie alpejskiej natury 

Jednym z głównych celów było połączenie każdego pokoju z cudowną naturą i zaoferowanie widoku i doświadczenia niesamowitego alpejskiego krajobrazu Milki. We wnętrzach zastosowano jednak zmieniającą się wraz z porami roku paletę barw, począwszy od niebieskawych i zielonych odcieni jeziora i okolicznych gór latem, po cieplejsze odcienie żółci, musztardowe barwy jesiennych liści i szarości miejscowego wapień.

Drewno i kamień są reprezentowane jako wiodące materiały zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz hotelu. Wypalone i ręcznie szczotkowane panele modrzewiowe tworzą ciemną elewację typową dla regionu Gorenjska bez stosowania kolorów i wykrojników. Kontynuację widać we wnętrzu poprzez szyby okienne i panele sufitowe, które zdobią jadalnię. Wypalanie drewna to tradycyjna technika chroniąca drewno przed wpływem środowiska, pleśnią i wodą, ale także podkreślająca naturalną fakturę drewna.

Dębowe panele dodają rustykalnej tekstury podłodze pokoi i jadalni, podczas gdy pionowe panele łączą ją z resztą hotelu. Dodatkowo rozmieszczenie pniaków w całym hotelu można łączyć na różne sposoby (stolik nocny, toaletka, półka na sole do kąpieli itp.) i tym samym ociepla pomieszczenie.

Nacisk na lokalność surowca

Kamień jest również używany we wszystkich obszarach nieruchomości. Pełni rolę płytki podłogowej, cokołu pod wannę, w recepcji przybiera formę kamiennego monolitu lub pełni rolę akcentu w stosunku do pozostałych mebli. Innym przykładem jest włączenie podłoża skalnego, które wystaje w Rock Suite, które również jest wapieniem. Ten kamień rządził kiedyś parkietem, kiedy w tym miejscu mieściła się dyskoteka, a teraz przełamuje liniowe struktury tego wspaniałego apartamentu, który nadał temu pomieszczeniu nazwę.

Szczególnym hołdem dla tej skały jest przedstawienie północnej ściany jadalni Milki. Monolityczne panele z wapienia stanowią przeciwwagę dla widoku na góry na południu i stanowią główny akcent pomieszczenia. Duży nacisk położono na materiały lokalne, biorąc pod uwagę podróż każdego elementu. Można śmiało powiedzieć, że struktura jest tak lokalna, jak to tylko możliwe.

Piwnicę częściowo zakopano w terenie pochyłym. Widoczna część zewnętrzna pokryta jest słoweńskim wapieniem przy użyciu dwóch rodzajów technik wykończeniowych – jedna jest polerowana, aby wtapiała się w otoczenie i nie zwracała na siebie uwagi, podczas gdy druga ma poziome linie, które nadają zewnętrznemu rodzaj tekstury, ale także podążaj za ruchem gości na tarasie, dzięki czemu naturalne jest poruszanie się wzdłuż linii wskazanych przez kamień.

Lokalizacja: Kranjska Gora, Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy

Zdjęć

Studio CAPN