nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Minne Stuga w stylu A-frame

Kategorie: Renowacje

O inspiracji

Zniszczona bryła w stylu A-frame z lat 70. w Minnesocie odradziła się jako przytulna rodzinna przestrzeń. Wszystko to za sprawą Taiga Design + Build, którzy wprowadzili w projekt elewację z norweskiego drewna i skandynawskie klimaty do zniszczonej bryły nad jeziorem Superior. Nowymi właścicielami Minne Stuga zostali Melissa i Kevin Coleman, którzy odważyli się na zakup rozpadającego się domu z ramą w kształcie litery A z początku lat 70. na skalistym północnym brzegu jeziora Superior. „To była miłość od pierwszego wejrzenia” — mówi Melissa. „Wnętrze jest owinięte cedrem, a zapach był odurzający”.

Domek z początku lat 70. w Grand Marais w stanie Minnesota, który Melissa i Kevin Coleman kupili dla swojej rodziny, charakteryzował się częściowym dachem w kształcie litery A i okładziną, które wymagały wymiany. Oferta Colemanów została przyjęta i postanowili przekształcić chatę w rodzinną azyl, w której mogliby spędzać nieprzerwany czas ze swoimi córkami. „Pracuję online, prowadzę stronę internetową” – mówi Melissa. „Chciałam znaleźć miejsce offline dla siebie i rodziny”.

Gruntowna renowacja Minne Stuga

Colemans zatrudnili Taiga Design + Build do renowacji konstrukcji, która znajduje się na północnym brzegu jeziora Superior. Firma Taiga Design + Build zastąpiła spróchniałą okładzinę zewnętrzną drewnem norweskim, a wytarte gonty dachowe zamieniła na syntetyczne dachówki. Konstruktorzy stworzyli nowe, bardziej ekspansywne tarasy i zainstalowali większe okna. Usytuowana na zboczu wśród wysokich wiecznie zielonych i topoli Minne Stuga ma dach w kształcie litery A na przedniej i tylnej elewacji oraz część środkową, która jest bardziej w stylu domku górskiego.

Choć krajobraz i architektura są fascynujące, bryła wymagała ogromu pracy. „Dach, tarasy i elewacja gniły” – mówi Melissa. „Były problemy z hydrauliką, a okna wymagały wymiany”. Zanim wybrali nowe kolory elewacji, podłogi i szafek, Colemans nazwali domek Minne Stuga. „Chcieliśmy oddać hołd scenerii, która sprawia, że jest tak piękna – Minnesota – więc wyciągnęliśmy „Minne”, które w Dakocie oznacza również „niebieską wodę” – wyjaśnia Melissa. „Stuga” to po szwedzku chata.

Konieczna ingerencja we wnętrza

Nie tylko zewnętrze górskiej Minne Stuga wymagało gruntownej renowacji. Zespół projektowy usunął drewniane szafki i blaty z tworzywa sztucznego w kuchni. Podłoga z linoleum w kuchni i przestarzałe urządzenia zostały również wymienione, aby zrobić miejsce na świeżą estetykę. Colemans zdecydowali się na miętowo-zielone szafki ze złotymi okuciami i matowo-czarne blaty w owiniętej cedrem kuchni.

W części dziennej znajdował się jasnozielony dywan i oryginalny piec firmy Franklin. Usunięto dywan i umieszczono w salonie podłogę z drewna słojowanego. Żeliwny piec odrestaurowano i zainstalowano wbudowane ławki, aby zapewnić dodatkowe miejsca do czytania i relaksu przy kominku.

Colemans wymienili pomarańczowy dywan na poddaszu na szare tweedowe płytki dywanowe. Usunęli parę mniejszych okien, aby zrobić miejsce na jedno duże przeszklenie.

Na głównym poziomie usunięto linoleum i jasnopomarańczowy dywan, zastępując go drewnianą podłogą, barwioną na kolor espresso. W kuchni miętowozielone szafki i mosiężne okucia kontrastują z matowoczarnymi blatami i czarno-białymi płytkami podłogowymi ułożonymi w szachownicę. „Matowe czarne wykończenie blatów będzie odzwierciedlać akwaforty, które opowiadają historie o czasie” – mówi Melissa.

Życie po renowacji

Dom posiada własną przystań i prywatny dostęp do jeziora, a otoczony jest wiecznie zielonymi topolami. Colemanowie wynajmują teraz domek między pobytami. „Myśleliśmy, że jeśli my potrzebujemy miejsca do ucieczki pod dużymi wysokimi drzewami, może inni też będą tego potrzebować” – mówi Melissa.

Lokalizacja: Grand Marais, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA