nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Projekt podporządkowany nowoczesności i funkcjonalności

O inspiracji

Ta nowoczesna STODOŁA przeznaczona jest dla pary projektantów, którzy chcą, aby ich środowisko pracy było integralną częścią z życiem codziennym. Z tego powodu dom posiada 2 funkcje. Na parterze znajduje się biuro domowe, a na piętrze część mieszkalna.

W części mieszkalnej bryła budynku podzielona jest na 2 duże obszary. Część półprywatna, która obejmuje salon i jadalnię, znajduje się w przedniej części domu. Podczas gdy bardziej prywatna część domu, która obejmuje sypialnie, znajduje się na tyłach budynku, aby stworzyć bardziej odosobnioną przestrzeń dla osobistej przestrzeni życiowej. Te dwie bryły oddzielone są suchym ogrodem, który zapewnia odpowiednią wentylację i naturalne oświetlenie. W związku z tym osiągnięto bardziej spokojną i pogodną atmosferę.

Najtrudniejszym i najbardziej interesującym miejscem w tym domu jest jego część dzienna i jadalna. Czas spędzany na spotkaniach towarzyskich i zajęciach będzie głównie odbywał się w tej części domu. Aby te działania sprzyjały, salon i jadalnię połączono w jedną dużą przestrzeń. Wysokość sufitu podniesiono tak, aby ta półprywatna część była bardziej przestronna i dobrze wentylowana.

Zastosowanie mozaiki z betonu na zewnątrz tego domu ma na celu wpuszczenie wystarczającej ilości światła słonecznego, aby wpadło i wypełniło pomieszczenie wewnątrz. Projekt budowlany ma również zapewnić różnorodne załamanie światła. Dzięki czemu pomieszczenie będzie miało własną estetyczną dekorację w ciągu dnia.

Dach dwuspadowy umożliwił zastosowanie wysokiego sufitu. Pozwala to również poczuć się bardziej domowo i przestronnie w strefie półprywatnej.

Powierzchnia: 375 m2

Lokalizacja: Tangerang, Indonezja
Tekst: nowoczesna STODOŁA