nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

STODOŁA nad jeziorem

O inspiracji

Domek nad jeziorem przywołuje magię połowy wieku w New Hampshire, a wszystko za sprawą pracowni KCS Architects, która odnowiła ustronie z klimatem obozu z lat 50. bez poświęcania rustykalnych korzeni. Klienci architektki Katie Cassidy Sutherland chcieli zachować prawie każdy aspekt STODOŁY nad jeziorem z lat 50. XX wieku w regionie Monadnock w New Hampshire. Zwłaszcza sękate sosnowe deski ścienne, poplamione belki stropowe, a nawet drzewa, które częściowo przesłaniały spektakularny widok na wodę. Co wymagało poprawy? Zwalczenie nieubłaganego chłodu panującego w domu.

Minimalna renowacja nad jeziorem

Para zleciła Sutherland ocieplenie, aktualizację i nieznaczną rozbudowę kabiny bez poświęcania jej obozowego charakteru. Aby zachować wewnętrzne ściany i deski stropowe, które stanowiły spód poszycia dachu, Sutherland podeszła do projektu od zewnątrz. Najpierw zespół usunął elewację zewnętrzną wraz z dachem. Następnie otoczyli skorupę kabiny dwiema warstwami grubych na dwa cale arkuszy sztywnej izolacji, którą Sutherland porównuje do nowego płaszcza zimowego. Po zastosowaniu nowej nadbudowy z taśm, zastosowali odporne na gnicie, pionowe poszycie z żółtego cedru alaskańskiego i czerwone gonty asfaltowe. „Ograniczyliśmy szczegóły do minimum, aby uczcić modernizm lat 50.” — mówi Sutherland.

Właściciele zlecili firmie Claypoole Hexsigns w Lenhartsville w Pensylwanii skopiowanie oryginalnego heksadecymalnego znaku STODOŁY nad jeziorem, który wisiał w tym samym miejscu. „Oryginalny uległ zniszczeniu, więc ostatecznie zamówiliśmy nowy” – mówi Właścicielka. Co oznacza ten znak? „Powodzenie we wszystkich czterech porach roku. Dwuspadowa linia dachu pozostaje niezmieniona, chociaż Sutherland dodała niewielki dodatek do południowej strony STODOŁY, aby pomieścić jadalnię. Stalowa belka nośna pozwala świeżo wyremontowanej kuchni przejść do nowej jadalni, która szczyci się oknami otwierającymi się na jezioro.

Detale

Sutherland usunęła podwieszany sufit do drewnianych belek konstrukcyjnych kabiny, pomiędzy którymi starannie ukryła przewody świateł szynowych. Istniejące wiązania strukturalne otaczają tapicerowane łóżko w nowej głównej sypialni. Sutherland dodała świetlik do nowej głównej łazienki, która znajduje się za sypialnią pary. Niestandardowa toaletka z klonu ma biały betonowy blat i osprzęt Kohler Purist. Szklana płytka ścienna jest autorstwa Waltera Zangera, a ceramiczna płytka podłogowa to okrągła moneta Moonbeam w oryginalnym stylu. Nowe drzwi są kopią oryginalnych drzwi wewnętrznych kabiny. „Uwielbiam to, jak drewniane drzwi współgrają z nowoczesną płytką” — mówi Sutherland.

Przestrzeń

Nowo wyremontowane drugie piętro STODOŁY nad jeziorem obejmuje pralnię i przylegającą do niej łazienkę za główną sypialnią. Pięć małych pokoi biegnie przez wschodnią stronę domu, który jest wbudowany we wzgórze. W związku z tym rząd pokoi – piętrowe pokoje na obu końcach, łazienką rodzinną i pokojem gościnnym między nimi – znajduje się o połowę niżej od głównego apartamentu i o połowę wyżej od głównego poziomu.

Sutherland powiększyła okna wychodzące na jezioro w pokojach piętrowych na obu końcach i odnowiła wannę, a właściciele domów niedawno zlecili zabudowę „jaskini”. Podczas gdy w pokojach piętrowych zachowały się oryginalne prycze i naturalne deski sosnowe, Sutherland pomalowała ściany w gabinecie, łazience i pokoju gościnnym na biało, aby je rozjaśnić, ponieważ we wszystkich nie ma okien wychodzących na jezioro.

Od czasu remontu rodzina spędza w chacie ferie zimowe i letnie, a także schroniła się tam na czas pandemii. Kolorowe akcenty emanują nowoczesnym stylem z połowy wieku, jednak wewnątrz i na zewnątrz kabina zachowuje swój kampowy charakter. Schody prowadzą po południowej stronie kabiny na nowy pokład, który znajduje się na szczycie jadalni i jest dostępny z głównego apartamentu.

Lokalizacja: New Hampshire, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy