NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Niezwykły budynek publiczny w amerykańskim parku Riverview

O inspiracji

Ten budynek to wynik wspólnych prac nad udoskonaleniem publicznej przestrzeni w największym mieście stanu Kentucky, Louisville.

Projekt miał trzy cele ukierunkowane na przyszłość. Po pierwsze – miał stworzyć ikoniczną konstrukcję, która nada wyjątkowy charakter miejscu wcześniej zaniedbywanemu przez władze i mieszkańców. Po drugie – miał powstać prototyp budynku parkowego, który wizualnie powiąże ze sobą różne strefy parku. I w końcu po trzecie – miał powstać prototyp budynku parkowego, który będzie trwały i nie będzie wymagał dużych nakładów finansowych związanych z późniejszą jego konserwacją. Było to szczególnie ważne, ponieważ budynek miał powstać w miejscu zagrożonym powodziami i musiał być przystosowany do sporego ruchu osób, które będą z niego korzystały.Park nadrzeczny o nazwie „Riverview Park” został stworzony na ogromnym terenie, z założeniem, że ma on być popularnym miejscem rekreacyjnym, obejmującym południowo-zachodnią część miasta Louisville. Park ma prezentować całą różnorodność tutejszego krajobrazu, składając się z różnych stref, obejmujących różne tereny i podział na różne funkcje. W pobliżu terenu zabaw powstał więc pierwszy z kilku planowanych budynków, w którym mieszczą się toalety, fontanny z wodą pitną, pomieszczenia na sprzęt wykorzystywany w parku oraz systemy sterownicze do nawadniania i oświetlania przestrzeni parkowej.

Architekci z firmy De Leon & Primmer Architecture Workshop postawili w tym projekcie na materiały powszechne, trwałe i uznawane często za przemysłowe. Zespół projektowy chciał jednak wynieść tę skromną paletę materiałów na nieco wyższy poziom, tworząc funkcjonalną i oryginalną konstrukcję. Architekci wykorzystali trwałą stal kortenowską, kraty z ocynkowanej stali oraz wylewany na miejscu beton tworząc budynek, który wyróżnia się w swoim otoczeniu.

W budynku nie ma żadnego systemu ogrzewania i chłodzenia, a architekci wprowadzili w życie zasady wentylacji krzyżowej. Przefiltrowane światło dzienne wpada do wszystkich pomieszczeń wewnętrznych, eliminując potrzebę ich doświetlania. Nocą budynek zamienia się z kolei w kolorową „parkową latarnię”, którą widać z wielu otaczających to miejsce ścieżek.

Tym projektem architekci udowodnili, że funkcjonalność może iść w parze z niezwykłym szykiem, a budynki publiczne mogą być nie tylko tanie w utrzymaniu, ale też atrakcyjne wizualnie.

Lokalizacja: Kentucky, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA