Fot. Rasmus Hjortshoj | Arch. BIG

Kulinarna wioska icentrum szefów kuchni

Położona pomiędzy dwoma jeziorami, restauracja Noma została zbudowana na miejscu byłego magazynu wojskowego. Niegdyś składowano tutaj miny dla Królewskiej Marynarki Wojennej Danii. Wyobrażana jako kameralna wioska z kulinarnym ogrodem. Goście mogą poznać nowe menu i filozofię, która na długie lata na nowo zdefiniuje Nomę.

Fot. Rasmus Hjortshoj | Arch. BIG

Centralnym punktem projektu był pomysł rozpuszczenia poszczególnych funkcji restauracji i zorganizowania ich w zespół oddzielnych, ale połączonych ze sobą budynków. W sumie daje to 11 przestrzeni. Każda dostosowana do ich specyficznych potrzeb i zbudowana z najlepszych materiałów najlepiej dostosowanych do ich funkcji. Przestrzenie w skandynawskim stylu są gęsto skupione wokół serca restauracji,. Dzięki temu szefowie kuchni mogą wszystko słyszeć. Każda część doświadczenia restauracji – przybycie, salon, grill, wybór win i prywatne towarzystwo – skupiają się wokół szefów kuchni. Ze swojego centralnego położenia mają doskonały widok na każdy zakątek restauracji. Jednocześnie umożliwia to każdemu gościowi śledzenie tego, co tradycyjnie działo się za kulisami.

Fot. Rasmus Hjortshoj | Arch. BIG

Jadalnię z 40 nakryciami i przylegającą do niej prywatną jadalnie wykonano z ułożonych w stos desek. Przypominają starannie ułożone drewno w składzie drewna. Duże świetliki i rozległy zestaw okien, które przesuwają się, pozwalają gościom poczuć wszystkie pory roku i naturalne otoczenie restauracji. Na zewnątrz trzy szklarnie restauracji służą jako ogród, kuchnia testowa i piekarnia.