Architekt
Fotograf
Lokalizacja
Kopenhaga, Dania
Kulinarna wioska i centrum szefów kuchni
Położona pomiędzy dwoma jeziorami, restauracja Noma została zbudowana na miejscu byłego magazynu wojskowego. Niegdyś składowano tutaj miny dla Królewskiej Marynarki Wojennej Danii. Wyobrażana jako kameralna wioska z kulinarnym ogrodem. Goście mogą poznać nowe menu i filozofię, która na długie lata na nowo zdefiniuje Nomę.
Centralnym punktem projektu był pomysł rozpuszczenia poszczególnych funkcji restauracji i zorganizowania ich w zespół oddzielnych, ale połączonych ze sobą budynków. W sumie daje to 11 przestrzeni. Każda dostosowana do ich specyficznych potrzeb i zbudowana z najlepszych materiałów najlepiej dostosowanych do ich funkcji. Przestrzenie w skandynawskim stylu są gęsto skupione wokół serca restauracji,. Dzięki temu szefowie kuchni mogą wszystko słyszeć. Każda część doświadczenia restauracji – przybycie, salon, grill, wybór win i prywatne towarzystwo – skupiają się wokół szefów kuchni. Ze swojego centralnego położenia mają doskonały widok na każdy zakątek restauracji. Jednocześnie umożliwia to każdemu gościowi śledzenie tego, co tradycyjnie działo się za kulisami.
Jadalnię z 40 nakryciami i przylegającą do niej prywatną jadalnie wykonano z ułożonych w stos desek. Przypominają starannie ułożone drewno w składzie drewna. Duże świetliki i rozległy zestaw okien, które przesuwają się, pozwalają gościom poczuć wszystkie pory roku i naturalne otoczenie restauracji. Na zewnątrz trzy szklarnie restauracji służą jako ogród, kuchnia testowa i piekarnia.