Nowe życie garażu

Chandler Workshop Architects Adam Rouse
Kategorie: Domy 35-70 m2
Partnerzy

O inspiracji

Mały domek o ciekawej formie był kiedyś garażem zbudowanym w latach pięćdziesiątych XX wieku w St. Helena w Kalifornii. W pewnym sensie przestrzeń w ich domu i wokół niego jest ewoluującym pomnikiem tego, co było kiedyś i kiedyś. Fontanna pełniła kiedyś funkcję donic. Parawan przeciwdeszczowy był kiedyś stosem palików w winnicy znajomego.

Ryan i Maddie Chandler to dwie połowy Chandler Workshop Architects. W 2017 roku, gdy już mieli dość życia w mieście, para przeprowadziła się z San Francisco do rodzinnego miasta Ryana, St. Helena, aby być bliżej rodzin. Skończyło się na tym, że kupili dom obok tego, w którym dorastał, i gdzie nadal mieszka jego mama. Wykorzystali istniejącą powierzchnię garażu, co oszczędziło im kłopotów i wydatków związanych z nowymi przyłączami kanalizacyjnymi. Oznaczało to jednak znacznie węższą przestrzeń niż limit 110 metrów kwadratowych w Kalifornii. „Większość ludzi nie wie, że można osiągnąć o wiele więcej za mniej” mówi Maddie.

Wygląd domu wynikał z tych ograniczeń. Główna ściana ma zawadiacki kąt, który zapewnia więcej miejsca sypialni i łazience na poddaszu. Motyw pojawia się ponownie w całej posiadłości: w płetwie wejściowej, w przestrzeni biurowej po drugiej stronie podwórza i w stalowej ścianie oddzielającej podwórka od głównego domu. Dzięki klimatowi panującemu w Dolinie Napa niektóre elementy mogą wychodzić na zewnątrz. Stół jadalny znajduje się pod kratą, a żwirowa powierzchnia z odpowiednim rozmieszczeniem krzeseł wokół paleniska tworzy salon.

Lokalizacja: St. Helena, Kalifornia, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA