nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Chata w kształcie litery „A”

Kategorie: Domy wypoczynkowe

O inspiracji

Ten nowoczesny, górski domek powstał na prochach wiejskiego domu zlokalizowanego kilka kroków od jeziora Tahoe w Sacramento w Kalifornii. Projekt stworzyło studio Todd Gordon Mather Architect, a przyczynił się do niego przypadkowy pożar.

Ogień trawiący dzikie lasy sieje zniszczenie, ale ostatecznie roślinność się odradza. Tak stało się również w przypadku uroczego, wiejskiego domu, który należał do Carol Bastek, a który zamienił się w zgliszcza. Właścicielka nie załamała jednak rąk, a zamiast tego otworzyła się na nowe możliwości. Pomógł jej w tym architekt Todd Mather, który zaprojektował uderzająco nowoczesną chatę w tradycyjnym kształcie litery „A”.

– „Śmiały, ostry wygląd zewnętrzny konstrukcji w kształcie litery A przeczy wnętrzu, które tu jest przytulne i zachęcające do wejścia” – stwierdza właścicielka.

W kształcie litery „A”

Zmiana wiejskiego stylu na wyróżniającą się konstrukcję w kształcie litery „A” była pomysłem syna Carol, Scotta. Jako zapalony narciarz wyobraził sobie rustykalny wypoczynek z dala od swojego domu w San Francisco. Ta myśl spodobała się też Carol, która mieszka w New Jersey. Architekt początkowo prosił ich o ponowne rozważenie tego pomysłu. Wskazywali na nieodłączne ograniczenia takiego stylu architektonicznego, które obejmują wydatną linię dachu, ciasne wnętrza i brak naturalnego światła dziennego, ale Carol i Scott byli niezrażeni. Mather zaczął więc majstrować nad sposobami ulepszenia klasycznej formy, które okazały się dość oryginalne.

Elewacja z blachy

Najbardziej zaskakującą innowacją jest specjalnie zaprojektowane, naprzemienne metalowe pokrycie dachu. Inspiracją stał się kod kreskowy „Squaw Valley USA”, który architekt wykorzystał jako ukłon w stronę ulubionego ośrodka narciarskiego Scotta. Kiedy pada śnieg, położone niżej pasy blachy zapełniają się jako pierwsze, a dach przypomina czarno-białe klawisze fortepianu.

– „Jako muzyk uważam, że to okropnie fajne, nieoczekiwane i fikuśne” – stwierdza architekt. – „Jeśli patrzysz na bok konstrukcji w kształcie litery A, wszystko, co widzisz, to dach, więc musiałem sprawić, by był wyjątkowy”.

Przestronne wnętrze

To nie jest jedyna rzecz, która wyróżnia ten projekt. Aby stworzyć więcej przestrzeni we wnętrzu, Mather dodał kilka lukarn pokrytych drewnem w stylu STODOŁY, wyposażonych w duże okna, które sprawiają, że w ciągu dnia wnętrza zalewają się naturalnym światłem. W sypialniach lukarny mają kształt pudełek, dzięki czemu w środku jest więcej miejsca na łóżko: jedna ściana jest pełna, a druga to „skrzynia z oknem”, którą Mather porównuje do gałki ocznej. Z kolei w jadalni znajduje się dwupoziomowa lukarna, z której roztacza się doskonały widok na osikowy las.

Projektanci wnętrz, Shannon Barter i Brady McClintock, ściśle współpracowali z architektem nad projektem, łącząc pragnienie Scotta dotyczące wiejskiego odosobnienia z bardziej tradycyjnymi skłonnościami Carol. Na przykład w salonie współczesna sofa i krzesło pokryte granatową skórą stoją naprzeciwko ogromnego kamiennego kominka opalanego drewnem, który zapewnia ciepło i atmosferę w mroźne zimowe noce.

– „Niebieski kolor jest, jak żyła, która łączy wszystko” — mówi Barter. „Jest przewidywalny i wygodny”.

Projektanci powtórzyli odcień granatu na wyspie w klasycznej, białej kuchni i na kilku drewnianych tralkach na zakrzywionych, stalowych schodach, prowadzących na poddasze. Tralki zostały przycięte do różnych rozmiarów i pomalowane na biało, czarno i niebiesko, nawiązując do dachu inspirowanego kodami kreskowymi.

– „Ten dom ma duszę” – stwierdza Brett Spadi, który wcielał wszystkie pomysły w życie.

Jest to szczególnie prawdziwe w nocy. W ciemności duże przeszklenia ożywiają budynek i jego otoczenie, a w dzień łączą wnętrza z zewnętrzem. Po otwarciu podwójnych drzwi można poczuć nawet letnią bryzę, która niesie ze sobą zapach lasu, jakby przebywało się na zewnątrz.

Lokalizacja: Sacramento, Kalifornia, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA