nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Nowoczesna Dacza

O inspiracji

“Dostałem od dziadka niewielką leśniczówkę w sercu Pszczewskiego Parku Krajobrazowego. Chciałbym ją rozbudować i stworzyć tam nowoczesną daczę dla rodziny i znajomych”

Idea wykończenia drugiego domu w samym środku lasu wyniknęła z zamiłowania Inwestorów do przyrody i aktywnego sposobu spędzania czasu wolnego, chęci stworzenia azylu kontrastującego z intensywnym, miejskim życiem codziennym. Dom wprawdzie nie przypomina tradycyjnej leśniczówki, ale zastosowane rozwiązania projektowe oraz materiały są bezpośrednio inspirowane obezwładniającą bliskością natury.

Po analizie potrzeb, kierunków świata oraz widoków na przyrodę, powierzchnia niewielkiego katalogowego domu ze skośnym dachem została powiększona niemal dwukrotnie. Wejście do budynku znalazło się w łączniku między starą, a nową częścią i oprócz ogólnodostępnej garderoby kryje w sobie łazienkę dla gości. Wewnętrzne przejścia wzorem okien zostały podkreślone sklejkowymi ramami wyróżniającymi się również w wykończeniu podłogi.

Nowo wybudowane skrzydło domu zawiera przestronną jadalnię i przeszklony salon, które zostały oddzielone od siebie centralnym, masywnym kominkiem z czarnej stali. Duże okna ujęte w ramy z naturalnej sklejki pozwalają maksymalnie cieszyć się otaczającym dom malowniczym lasem. Okalający budynek taras po otwarciu drzwi stanowi niemal naturalne przedłużenie domu.

Miejsce pierwotnego salonu zajęła duża kuchnia z wyspą oraz rodzinnym stołem. Fronty zabudów meblowych, zarówno te wykonane z naturalnej sklejki, jak i te lakierowane nawiązują do tradycyjnych folwarcznych drzwi ze skośnym zastrzałem. Zabudowa kuchenna kryje w sobie zaskakujące rozwiązanie funkcjonalne: dwa wysokie fronty są ukrytymi drzwiami do spiżarni oraz przejściem do prywatnej, sypialnej części domu.

Kolorystyka domu to przede wszystkim połączenie bieli, naturalnej, liściastej sklejki na frontach zabudów meblowych oraz szarości. Surową betonową posadzkę oraz drewnianą podłogę z bielonego dębu przecinają regularne, wzorzyste “dywany” z ręcznie wykonywanych marmurowo-cementowych kafli polskiej marki Purpura. Wyraziste kolorowe akcenty to także meble skandynawskich marek oraz starannie dobrane przez Właścicieli dodatki i grafiki na ścianach, dla których architektura domu stanowi naturalne oraz idealne tło.

Powierzchnia: 269 m2
Lokalizacja: gmina Międzychód, Poznań, Polska
Tekst: nowoczesna STODOŁA