nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

nowoczesna STODOŁA dopracowana w każdym detalu

O inspiracji

Wąska droga, która wije się przez zalesione zbocze na jednej z wysp San Juan, prowadzi w niezwykłe miejsce – do domu artysty Richarda Brothersa.Ta nowoczesna STODOŁA stoi na wyspie Orcas. Dom zaprojektowała firma Atelier Drome Architecture z Seattle, przy bliskiej współpracy z właścicielem.

Kiedy dociera się na podjazd koło domu, oczom przyjezdnych ukazuje się niezwykła panorama zalesionych wzgórz przeplatanych oceanem. Stojący w tym miejscu budynek wygląda jakby to sama Ziemia stworzyła dzieło sztuki, które ustawiono na szczycie wzgórza. Taki właśnie efekt chcieli osiągnąć architekci i artysta.

Prace tworzone przez Brothersa czerpią inspirację z jego zamiłowania do naturalnych kształtów. Już jako dziesięciolatek gromadził on różne kawałki drewna, które nadawały się do ociosania. Niektóre rysunki naśladują koryta rzek. Projektowane przez niego meble i tekstylia również inspirowane są naturą. Nikogo nie powinno więc dziwić to, że pomysł na dom – jak sam mówi – miał jeszcze zanim kupił działkę.

Brothers, który wcześniej mieszkał na Manhattanie i zajmował się finansami, aby wspomóc swą działalność artystyczną, przeprowadził się w 2007 roku do Seattle i wtedy rozpoczął poszukiwania idealnej działki, która pozwoliłaby mu spełnić jego marzenie. Tam poznał architekt Michelle Linden z firmy Atelier Drome Architecture i to właśnie ona pracowała z Brothersem nad stworzeniem minimalistycznego domu, który ostatecznie stanął w ustronnym miejscu wyspy Orcas w stanie Waszyngton.

Po latach wspólnych dyskusji i wymiany pomysłów para opracowała koncept, który łączył studio i część mieszkalną na planie litery „L”. Budynek naśladował kształt, który Brothers od lat wykorzystuje w swojej sztuce. „To prosta, dwuspadowa forma, którą może wyrysować nawet dziecko” – wyjaśnia Linden.

W 2011 roku artysta znalazł swoją wymarzoną działkę i można było rozpocząć budowę.

Ukończony dom i jego prosta, matowa, czarna forma, w ogromnym stopniu zbliżone są do oryginalnego pomysłu. Aby dopasować budynek do otoczenia, Linden wprowadziła tylko kilka drobnych modyfikacji. Między innymi dodała wąski element budynku, który mieści pawilon do przechowywania oraz galerię. Powstało też częściowo zamknięte podwórze.

Brothers dopilnował aby zadbano o każdy detal. Wiele elementów jest jego autorstwa. „Jest tu wszystko czego potrzebuję i ani jeden szczegół za dużo” – mówi z dumą właściciel.

Lokalizacja: Wyspa Orcas, stan Waszyngton

Tekst: nowoczesna STODOŁA
Czarna elewacja
elewacja z drewna opalanego
Salon z dużymi oknami
elewacja z deski malowanej
klatka schodowa
biblioteczka
nowoczesna STODOŁA
wiata na drewno kominkowe
pracownia rzeźbiarza
minimalistyczna sypialnia
natura
salon
projekt domu