nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

nowoczesna STODOŁA usytuowanych nad linią brzegową jeziora w Borach Tucholskich

O inspiracji

Projekt zespołu dwóch nowoczesnych STODÓŁ usytuowanych nad linią brzegową jeziora. Działka z południowym wjazdem i spadkiem była wyzwaniem projektowym.
Koncepcja zakłada, odwrócenie strefy nocnej i dziennej. Strefa nocna w kondygnacji -1. Strefa dzienna na poziomie 0. Budynek wykorzystuje naturalne ukształtowanie terenu – niejako spływa z otoczeniem.
Dzięki takiemu zabiegowi część dzienna jest wyżej i uzyskujemy większą panoramę na jezioro.

Poprzez zastosowanie naturalnych, szlachetnych materiałów jak drewno, kamień czy cegła mają wtapiać się w otoczenie i być jego dopełnieniem; na wjeździe wyeksponowane jedynie fronty budynków, z kondygnacją podziemną otwierającą się w stronę jeziora, dzięki naturalnej barierze ukształtowania terenu wydzielona została strefa prywatna ogrodów. Elewacja budynków zostały wykonane w technologii okładziny drewnianej wt4home.com oraz cegle klinkier typu long john.Ostry spadek działki być niewątpliwym wyzwaniem projektowym.

Inwestorzy przyszli do nas z konkretnym problemem. Jak pogodzić dawny spadek terenu z wjazdem od południa z widokiem od północy oraz ominięciem 'przeszkody’ poniżej terenu która zasłania widok? Poprzez, odwrócenie strefy dziennej i nocnej na salon z pięknym widokiem i panoramę jeziora jest ulokowany wyżej, dzięki czemu ominęliśmy budynek i zieleń która zasłaniała widok. Strefa nocna schowała się w skarpie pod wyciągniętą część salonu, która nadaje jej bardziej prywatny charakter – mniej widoczny z brzegu jeziora. Dodatkowo układ okien mocno skierowany na zachód pozwala uzyskać prywatność odgradzając się wizualnie od części publicznej plany ulokowanej na wschodniej stronie. Dodatkowo góra równie jest na poziomie strefy dziennej (z kuchni) co jest wygodne w Życiu codziennym. Inwestorzy musieli zerwać z tradycyjnym myśleniem parter dziełu /piętro noc, jednak po przedstawieniu naszej koncepcji nie mieli wątpliwości, że taki zabieg pozwala maksymalnie wykorzystać potencjał miejsca.

Inspiracje projektowe:

Inwestorzy okazali się bardzo świadomymi klientami, obytymi w świecie i architekturze. Nie chcieli, aby budynek wyskoczył jak na wzniesieniu. Bali się, nie zdominować skarpy i brzegu. Inspiracje staraliśmy się czerpać z regionalnej architektury. Skośne dachy, naturalne materiały. Typowa STODOŁA, ale z elementem nowoczesności i indywidualizmu. Kontekst miejsca i dawny spadek nadał jej indywidualności. Wspólnie stwierdziliśmy, że okładzina musi byś ponadczasowa i elegancka, dlatego stanęła na drewnie, cegle i okładzinie betonowej, które wpisuje się idealnie w kontekst, a materiały wysokiej jakości pozwoliły budynkom szlachetnie się starzeć. Schowanie budynku w skarpie pozwoliło uniknąć przeskalowania bryły. W ścianach szczytowych zrezygnowaliśmy z całej szklanej ściany w formie trójkąta, na rzecz dobrze skadrowanego widoku.

Lokalizacja: Bory Tucholskie, Polska