Opalane drewno Shou Sugi Ban w odsłonie loftowych wnętrz

WT Architecture
Partnerzy

O inspiracji

Urządzenie restauracji to nie lada wyzwanie. To wyjątkowe wnętrze sprawia, że mamy ochotę przebywać w niej godzinami. Jak zatem zaaranżować ją tak, aby swoim klimatem przyciągała jak najwięcej klientów i była uważana za miejsce, które warto polecić każdemu?

W aranżacjach restauracji typu loft nie tylko ważna jest kolorystyka, ale także dobór odpowiednich materiałów. To właśnie dzięki nim tworzy się klimat, dzięki któremu chcemy przebywać w takich miejscach. Poza kolorami, podstawę takiego wnętrza tworzy połączenie drewna oraz stali. Wykończenie ścian, odpowiednie stoły oraz dodatki to klucz w przypadku aranżowania restauracji w stylu industrialnym. Ukierunkowując się na minimalizm, przy wyborze materiałów warto zwrócić uwagę, aby oprócz funkcji praktycznej spełniały również dekoracyjną.Jedną z takich właśnie restauracji, która przyciąga swoim designem jest Anthony Bacon – Burger & Bar w Berlinie. Głównym celem jakim kierował się Inwestor było zwrócenie szczególnej uwagi na wykończenie ścian oraz stołów wykonanych z drewna, które w nietuzinkowy sposób nadają przestrzeni loftowego charakteru oraz ocieplają wnętrze dzięki swojej barwie jak i strukturze. Ściany we wnętrzach zostały wykonane poprzez metodę SHOU SUGI BAN dostarczone przez polskiego producenta opalanych desek Wood of Fire. Dzięki wspomnianej technice, drewno zyskuje na doskonałej konserwacji i jest odporne na wszelkiego typu uszkodzenia mechaniczne, a oprócz korzystnych właściwości wyróżnia się ponadczasowością, co stanowi główny cel jakimi kierują się architekci i inwestorzy przy wyborze materiałów w swoich projektach.

Jak możemy zauważyć opalane deski nadają się nie tylko na elewacje domów, hoteli czy przemysłowych hal, ale także jako wykończenie ścian we wnętrzach, które mogą nadać unikatowy klimat praktycznie każdemu wnętrzu.

Lokalizacja: Berlin, Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Producent opalanej deski

Wood of Fire