NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Outside-Inside House

O inspiracji

Stworzenie współczesnej, górskiej i jednocześnie rustykalnej chaty to spore wyzwanie dla architektów, którzy muszą połączyć tradycyjne i regionalne cechy z duszą nowoczesności. Architekci z firmy Cushing Terrell osiągnęli takie założenie, dzięki licznym rozmowom z klientami i identyfikacji siły napędowej dla całego projektu. Tą siłą napędową stała się w tym przypadku interakcja zachodząca między domem a jego lokalizacją. Architekci stworzyli więc projekt domu, który daje poczucie łączności z sąsiadującym lasem i zamazuje granice między przestrzeniami wewnętrznymi i zewnętrznymi.
 
Lokalizacja domu oferuje zachwycające widoki na Rock Creek, choć działka znajduje się na wąskim pasie ziemi między strumieniem i drogą dojazdową. Topografia miejsca oraz wąski kształt działki narzuciły podłużny plan domu, który dzięki temu mógł być osadzony na szczycie grani, otwierając się na biegnącą niżej rzekę.
 
Wszystkie przestrzenie dzienne nowoczesnej STODOŁY mają charakter otwarty, pozwalając na swobodny dostęp światła i powietrza. Widać, że miejsce priorytetowe w tym projekcie zajmuje krajobraz oraz naturalne widoki, które dominują praktycznie w każdej części budynku. Widoczne koryto rzeki staje się w tym projekcie punktem centralnym, wokół którego zorganizowano resztę przestrzeni.Aby zapewnić jeszcze lepsze widoki oraz połączenie z otoczeniem, architekci stworzyli studio w formie szklanego pudełka, które uniesione jest nad samą grań rzeki. Punkt kulminacyjny widoków to salon i kuchnia, które otwierają się na osłoniętą, zadaszoną część domu dzięki dużym, szklanym drzwiom. Kiedy drzwi zostają otwarte, dom staje się dosłownie częścią swego otoczenia, wypełniając się chłodną bryzą od rzeki i pluskiem wody.
 
Główna fasada domu od strony drogi zapewnia mieszkańcom wizualną ochronę. Solidne ściany z niewielkimi otwarciami oraz równie solidna ściana wewnętrzna izoluje wnętrze. Za tą ścianą kryje się przeszklony hall prowadzący do sypialni głównej. W przeciwieństwie do frontu, dom od tyłu otwiera się zupełnie, stając się właściwie transparentny. Przebywając z tej strony domu, można mieć wrażenie, że mieszka się w koronach drzew.

Lokalizacja: Deer Lodge, Montana, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA