NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

SILVER HOW

O inspiracji

Silver How to duży dom z pięcioma sypialniami, który powstał na pięknym, walijskim terenie Llanhennock, objętym ochroną konserwatorską. Na działce dominują stare drzewa, głównie potężne dęby, które podlegają ochronie prawnej. Nowy budynek zastąpił stary dom pochodzący z roku 1960, który powstał tuż przy stajni Arts & Crafts.

Projekt nowego domu opracowali architekci z firmy Hall + Bednarczyk, którzy przystosowali niewielką stajnię, tworząc w niej dużą, rodzinną kuchnię, połączoną szklanym przejściem z nowym, kamiennym skrzydłem głównego budynku. Całość tworzy kształt litery „L”, obejmującej zwróconą na południe przestrzeń dziedzińca. Nowy dom ma powierzchnię 440 m2 i jest o 20% większy od starego. Zapewnia on jednak wszelkie udogodnienia i spełnia wszystkie życzenia mieszkaniowe obecnych właścicieli. Choć od strony ulicy nadal prezentuje się skromnie, jego urok i różnorodność odsłaniają się w momencie, kiedy przekroczy się próg domu.Projekt Silver How opiera się na stalowej konstrukcji, która umożliwiła elastyczny plan wnętrza. Dzięki temu mieszkańcy mogą cieszyć się zaskakująco dużymi przestrzeniami i przeszkleniami. Takie rozwiązanie pozwoliło też uwolnić kreatywność architektów, którzy mogli połączyć lekkość i transparentność nowoczesnej konstrukcji z trwałością i wagą lokalnie pozyskiwanego piaskowca. Kluczowe dla tego projektu były też umiejętności lokalnych murarzy, którzy pomogli uzyskać doskonały efekt końcowy całej pracy, łączący w jedną, spójną całość współczesną wrażliwość z tradycją.

Lokalizacja: Llanhennock, Walia
Tekst: nowoczesna STODOŁA