nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Renowacja w South Downs

O inspiracji

Wypełniona światłem rozbudowa autorstwa Tom Turner Architects stanowi ukłon w stronę historii i rzemiosła XVII-wiecznego domu. Kiedy para emerytów z Londynu postanowiła porzucić miejskie życie, skupiła się na XVII-wiecznym wiejskim domu położonym obok wiekowego lasu w wiejskim Sussex. Położone dwie godziny na południe od stolicy, w Parku Narodowym South Downs, gospodarstwo odpowiadało ich pragnieniom spokojnego stylu życia, ale nie do końca zaspokajało ich potrzeby przestrzenne. „Jesteśmy pięcioosobową rodziną z dorosłymi dziećmi i pojawiła się potrzeba powiększenia przestrzeni życiowej i funkcji domu, aby pomieścić naszą rosnącą rodzinę” – wyjaśniają właściciele domów.

Nowoczesność i tradycja

Renowacja w South Downs stanowi przede wszystkim dodatek o powierzchni 167 metrów kwadratowych do XVII-wiecznego domu wiejskiego w Sussex podkreślający przeszłość, jednocześnie nadając mu zdecydowanie współczesny charakter. Korzystając z pomocy lokalnego architekta Toma Turnera, para postanowiła zastąpić aneks dla personelu, który został dodany w latach 90., bardziej funkcjonalnym dodatkiem dla gości. Poza stworzeniem większej przestrzeni użytkowej, kluczowym celem było nawiązanie stylistycznie nowej struktury do istniejącego wiejskiego domu, ale z nowoczesnym podejściem.

Materiały zewnętrzne, takie jak surowy europejski dąb i piaskowiec Lower Greensand, stanowią ukłon w stronę materiałów głównego budynku. Piaskowiec użyty w dobudowie pochodził z tego samego lokalnego kamieniołomu, co oryginalny wapień domu. Para szukała kontrapunktu dla głównego budynku, który jest typowy dla XVII-wiecznych wiejskich domów w regionie, z niskimi sufitami i przytulnymi pokojami. „Wcześniej mieszkali w georgiańskim domu w Londynie z dużymi oknami skrzydłowymi i wysoką wysokością od podłogi do sufitu, więc chcieli, aby nowy dodatek był wypełniony światłem, z hojną przestrzenią” – mówi architekt Tom Turner.

Rozbudowa w South Downs

„Nowa rozbudowa nawiązuje ściśle do istniejącego budynku i lokalnej typologii architektonicznej, ale odbiega od tradycyjnego budownictwa w artykulacji fasad” — mówi architekt Tom Turner. Rezultatem jest delikatne przedłużenie, które bezproblemowo pasuje do zabytkowego domu wiejskiego, ale wewnątrz wydaje się lekkie i przewiewne. „Forma nowego budynku jest bardzo zbliżona do formy zabytkowego domu wiejskiego” — mówi Turner. Podobnie jak oryginalny dom, dodatek jest również z muru pruskiego, z odsłoniętymi dębowymi belkami wewnątrz, które nadają materialne połączenie między starym a nowym.

Podczas gdy poprzedni dodatek był samodzielną konstrukcją, nowy dodatek jest połączony z głównym budynkiem zadaszonym przejściem. Oryginalny kamień wydobywający się z głównego budynku jest widoczny przez zadaszony chodnik z wapiennymi podłogami. „Mieliśmy szczęście, że lokalny kamieniołom, który dostarczał oryginalne materiały kamienne do budowy domu 300 lat temu, nadal istnieje i mogliśmy odtworzyć kamienne warstwy oryginalnej elewacji – ale z nowoczesnym akcentem” – mówią właściciele. Dodatkowe przeszklenia na dolnym poziomie aneksu zapewniają nowoczesny charakter, jednocześnie wprowadzając więcej światła do wnętrz.

Wnętrza

Wewnątrz układ pomieszczeń nawiązuje również do planu głównego budynku. „Jest kominek ustawiony tyłem do tyłu, dzielący przestrzeń społeczną na jadalnię i mieszkanie, który podąża za historycznym rdzeniem wiejskiego domu” – mówi Turner. Parter dopełniają pomieszczenia usługowe i mała sypialnia, powyżej znajdują się dwie dodatkowe sypialnie i łazienki. Obniżenie dobudówki o kilka metrów pomogło dwupiętrowej konstrukcji uzyskać pozwolenie na planowanie miejscowe, jednocześnie tworząc przytulną atmosferę w zagłębionych częściach mieszkalnych na niższym poziomie. Rozstawione wrzeciona balustrady stanowią zabawny kontrapunkt dla sztywności odsłoniętej struktury drewna. „Kiedy poruszasz się po budynku, relacje między wrzecionami tworzą coś w rodzaju tanecznego ruchu, gdy światło i cień grają na drewnie” — mówi architekt Tom Turner.

Wewnętrzny kolor dębu, który występuje w podłogach, skrzydłach okiennych, odsłoniętych belkach stropowych i drzwiach, nadaje nowemu dodatkowi wrażenie faktury i ciepła. Zestaw przesuwanych drzwi w jadalni odsłania ukryty bar, a wykonany na zamówienie regał w części dziennej zapewnia otwarte miejsce do przechowywania kolekcji książek artystycznych tej pary. Umieszczona pod na wpół czterospadową częścią dachu główna sypialnia ma dębową kratownicę, która przełamuje silną pionowość pomieszczenia.

Podczas gdy parter wykorzystuje przestronność stworzoną przez przestrzeń jadalni o podwójnej wysokości, sypialnie na piętrze mają zdecydowanie inny charakter, są bardziej przytulne i wycofane. „Mają pionowy nacisk” – mówi Turner o sklepionych sufitach w obu sypialniach, które są schowane w czterospadowym i częściowo czterospadowym dachu.

Lokalizacja: Petworth, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA