Three Summits

    Kategorie: Domy ceglane

    O inspiracji

    Położony w samym sercu amerykańskich Zielonych Gór w Vermont, dom Three Summits został zaprojektowany przez NÓS. Łączy trzy budynki w rozległej górskiej domenie. Powrót do korzeni kolektywnego domostwa poprzez architektoniczny prymitywizm. Skaliste graniastosłupy i monumentalne dachy tworzą kompozycję pustych przestrzeni, oprawiając obrazowy krajobraz tego miejsca w wielorakie zamieszkane obrazy. W ten sposób sztuczne i naturalne ogrody mieszają się wzdłuż parków topograficznych, łącząc trzy główne pawilony i przywołując trzy etapy życia.

    W centrum górskiego krajobrazu

    Projekt inspirowany jest organizacją wiejskich budowli na północnym wschodzie Ameryki. Poprzez powtarzanie prostych form swobodnie rozmieszczonych na terenie, projekt generuje różnorodność przestrzeni życiowych wspierających potrzeby życia społeczności. Oferuje jednocześnie różne relacje z krajobrazem. Pozbawione ornamentyki linie, płaszczyzny i bryły tworzą czystą, wręcz prymitywną, geometryczną całość.

    Położona w najwyższym punkcie topografii terenu, rezydencja maksymalizuje niezakłócony widok na górski krajobraz. Taka dyspozycja jest możliwa dzięki układowi kołowej drogi dojazdowej otaczającej teren. Pogrąża ona gościa w sercu lasu, zanim jeszcze odkryje rezydencję otaczającą widok na Zielone Góry. Powstała w ten sposób rozległa domena zaprogramowano na wiele sportów na świeżym powietrzu, w tym ścieżek dla rowerów górskich i tras do narciarstwa biegowego.

    Trzy kondygnacje

    Na wielu poziomach Three Summits parki architektoniczne stopniowo odsłaniają naturalne środowisko tego spektakularnego miejsca. Z głównego progu wejściowego zwiedzający ma do czynienia z pierwszym zaprojektowanym dziedzińcem, z którego roztacza się spektakularny widok na dolinę. Stamtąd seria wewnętrznych płaskowyżów, oddalonych od siebie o około pół metra, rozprowadza cały program na niskim nachyleniu terenu.

    Centralny pawilon mieści funkcje wspólne i znajduje się na pośrednim poziomie rzeźby terenu, nieco niżej niż wejście główne. Z jednej strony trzykondygnacyjny pawilon zawiera niezależną jednostkę na parterze, dwa pokoje wieloosobowe na piętrze oraz szereg apartamentów dostępnych bezpośrednio z poziomu ogrodu. Z kolei najwyższy pawilon, dostępny bezpośrednio z garażu krytego, mieści główne kwatery.

    W topografii terenu rozmieszczone są duże masy granitu, aby obramować krajobraz i pomieścić wewnętrzne przestrzenie. Stanowiące jedyne nieprzezroczyste powierzchnie na pierwszym piętrze, kamienne monolity mieszczą pomieszczenia techniczne i tworzą podstawę trzech trójkątnych graniastosłupów. Te wysokie, kanciaste dachy przedstawiają Zielone Góry, w pełni przyjmując ich ikonograficzne odniesienie do sportów zimowych i nordycyzmu. Pomimo znacznych rozmiarów budynek rozwija się z udoskonaleniami w krajobrazie, zapożyczając kolory i tekstury z otaczającej przyrody.

    Połączone dwoma odpowiednimi dziedzińcami krajobrazowymi, pawilony są strategicznie rozmieszczone na terenie, aby umożliwić całości ciągłą ewolucję w swoim zawodzie. Oferując różnorodność przestrzeni i atmosfer, wielopokoleniowe rezydencje sprzyjają różnym etapom ludzkiej egzystencji, w nieustającym cyklu pokoleniowym.

    Kilkuletnia współpraca

    Rozwój techniczny projektu, rozwijany przez kilka lat, opierał się na zrównoważonym podejściu konstrukcyjnym i wykonaniu prac współmiernych do ambicji architektonicznych projektu. Dzięki ścisłej współpracy z klientem i wykonawcą realizacja projektu osiąga najwyższe standardy w zakresie montażu, wykończenia i energooszczędności. Zapewnia elastyczność i trwałość potrzebną w czasie dla długiego okresu użytkowania.

    Lokalizacja: Vermont
    Tekst: nowoczesna STODOŁA