nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Twin Gable House renowacją renowacji

Kategorie: Wnętrza

O inspiracji

Kalifornijskie studio architektoniczne Ryan Leidner Architecture postawiło na biel fasady oraz bujność zieleni do odświeżenia Twin Gable House. nowoczesna STODOŁA to w istocie projekt fenomenalnego duetu architektonicznego sprzed 60 lat. Dom Eichlera z połowy wieku w Dolinie Krzemowej ukończono w latach 60. XX wieku.

Twin Gable House projektu A. Quincy’ego Jonesa i Fredericka Emmonsa

Twin Gable House w Sunnyvale w Kalifornii zbudował w 1962 roku duet projektantów A. Quincy Jones i Frederick Emmons dla powojennego dewelopera Josepha Eichlera. Jest to jeden z ponad 10 000 modernistycznych pododdziałów, które Eichler rozwinął po II wojnie światowej.

Pierwotnie nazywana Planem OJ-1605, nieruchomość kilkakrotnie przebudowywano od czasu jej wybudowania. W ramach renowacji, o której w tym artykule mowa, zaktualizowano przestrzeń o powierzchni 204,3 metra kwadratowego o białe wnętrza i otwarty plan piętra dla czteroosobowej rodziny. „Głównym celem renowacji było usunięcie wielu warstw przebudowy, które miały miejsce w poprzednich dziesięcioleciach.” –  Z takim założeniem do renowacji Twin Gable House podeszło studio z Kalifornii.

Technikalia

Nisko położony dom swoją nazwę zawdzięcza dwóm dwuspadowym dachom pomalowanym na jasną biel. Kontrastują z czerwonymi paskami cedru.  Dodano je w celu zastąpienia oryginalnej ryflowanej sklejki na elewacji, która ma również wiatę garażową zaakcentowaną przeszklonymi ścianami. Duże przesuwne szklane drzwi i okna wychodzą na bujny ogród zaprojektowany przez Stephens Design Studio, obejmujący istniejący dziedziniec i nowy basen. Dziedziniec jest jednym z szeregu istniejących elementów architektonicznych, jakie zespół zachował w trakcie realizacji projektu. Wraz z konstrukcją słupowo-belkową obejmującą stropy.

Wewnątrz usunięto kilka ścian, aby dostosować przepływ układu i stworzyć strefę dzienną na otwartym planie. Gipsowe ściany zostały wygładzone i przemalowane na jasną biel, wraz z drewnianymi belkami i ramami, które obejmują sufit. Kwadratowe płytki porcelanowe pokrywają podłogę w całym domu i tworzą kontynuację na zewnątrz.

Ryan Leidner Architecture usunął przestarzałe meble, takie jak kudłate dywany i stare szafki. W kuchni blaty i backsplash z marmuru są teraz połączone z akcentami z białego dębu, które są używane do wykańczania szafek. Backsplash to po prostu panele kuchenne. Znajdują się nad blatem kuchennym przy płycie grzewczej lub zlewie, by uchronić ścianę przed niechcianymi plamami.

Lokalizacja: Sunnyvale, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA