NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

U.LAB Atelier

O inspiracji

Od początku swego istnienia założyciele biura projektowego U.LAB z Korei Południowej marzyli o posiadaniu swej własnej przestrzeni. Dążenie do realizacji tego marzenia było tym silniejsze, że w ramach swej działalności zajmowali się właśnie tworzeniem nowych przestrzeni. W końcu przyszedł czas, że marzenie przeszło w etap realizacji i tak oto powstało wyjątkowe studio projektowe o powierzchni 135 m2, mieszczące się w dzielnicy Yongsan w Seulu.Architekci i projektanci wykorzystali miejsce o długiej i nietypowej historii. Wcześniej – od 1931 roku, kiedy Korea była pod okupacją japońską – działał tu bowiem młyn, w którym produkowano mąkę ryżową. Właściciele firmy byli mocno zainteresowani nie tylko samym budynkiem, ale też jego historią, a ponieważ budynek liczył około 90 lat, wymagał sporo prac renowacyjnych i naprawczych. Architekci nie chcieli jednak znacząco zmieniać istniejącej tu wcześniej przestrzeni, dodając jedynie odpowiednie miejsca funkcjonalne i zachowując przy tym podstawową formę dawnego młyna.

Jak informują sami projektanci w opisie swego projektu, zanim przystąpili do pracy, przeczytali książkę Tanizaki Junichiro pt. „The Praise of Shadows” (z ang. Pochwała cienia). Według autora, „przestrzeń zacieniona” to przestrzeń, która nie jest ani zbyt ciemna, ani zbyt jasna. Projektanci doszli więc do wniosku, że „przestrzeń zacieniona” działa na wyobraźnię i kreatywność, czyli te rzeczy, które stanowią niezwykle ważną część pracy projektowej. Zaplanowali, że całe buro zostanie delikatnie podświetlone, poprzez stworzenie centralnych ścian, które będą doświetlały wnętrze, minimalizując jednocześnie dopływ światła z zewnątrz. W rezultacie w starym budynku miała powstać przestrzeń biurowa, która umożliwi każdemu członkowi zespołu pogrążenie się w medytacji.

Architekci i projektanci przeanalizowali także styl życia wszystkich członków swego zespołu i na tej podstawie uznali, że najważniejsze dla nich to „Koncentracja” i „Komunikacja”. Te dwa czynniki zdeterminowały projekt, ponieważ zawarł on dwa typy przestrzeni. Każdy z członków zespołu ma osobiste miejsce, w którym może się skupić, ale biuro ma też przestrzeń, która służy wzajemnej komunikacji.

Przestrzenie „koncentracji” i „komunikacji” dzieli długa „ściana” z materiału jutowego, ale miejsca te łączą dwa typy oświetlenia. Architekci wybrali płótno jutowe ze względu na to, jak współpracuje ono z naturalnym światłem, a w pamięci wielu osób jest ono wspomnieniem porannego słońca, które delikatnie przenikało przez nie do budynku. Poza tym, świetnie harmonizowało ono także z blisko stuletnią historią dawnego młyna. W przestrzeni do komunikacji stanął długi na 8 m stół, przy którym wszyscy członkowie zespołu z sukcesem mogą dzielić się swymi pomysłami. W tym biurze rządzi więc nie tylko cień, ale też wyobraźnia, pomysłowość i współpraca.

Lokalizacja: Seul, Korea Południowa
Tekst: nowoczesna STODOŁA