nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Villa of the Star

O inspiracji

Villa of The Star to renowacja w ramach projektu Mo Stay, opierającego się na trzech głównych czynnikach: łączność – lokalność – zrównoważony rozwój. Położona w sosnowym lesie Villa of The Star to inspirująca przestrzeń wypoczynkowa, która łączy istniejące elementy krajobrazu z domem, tworząc połączenie między ludźmi a naturą. Obiekt jest otoczony niskim murem, aby uniknąć ulewnego deszczu, który może zmieść kamienie do domu. Użyto kamiennych stopni, aby stworzyć naturalny mur, który nie wpływa na stan naturalny i unika osuwisk. Zespół projektowy znalazł sposób na stworzenie trwałego projektu, wykorzystując zrównoważone materiały, które są pozyskiwane lokalnie, takie jak kamień, drewno sosnowe, beton i stal oraz cegły, aby zbudować konstrukcję odpowiednią do naturalnego kontekstu.

Trzykrotność Villa of the Star

Z daleka dom składa się z trzech głównych bloków. Dolna część jest pokryta splątanym kamieniem, tworząc wrażenie solidnej podpory dla 2 bloków dwuspadowych dachów wykonanych z naturalnego drewna w dwóch kolorach – brązowym i czarnym. Powyższe materiały łączą się z otaczającym krajobrazem, tworząc harmonię pomiędzy architekturą a naturą. Zbliżając ludzi tak blisko natury, jak to tylko możliwe, główną ideą jest to, że z wnętrza domu nadal czujesz zmianę scenerii na zewnątrz, w środku lasu. W tym celu The Star wykorzystuje duże szklane okna z selektywnym rozmieszczeniem, aby zapewnić dobry kąt widzenia, aby podziwiać cały las. Naturalne światło może wpadać do przestrzeni ze wszystkich stron.

Główny bohater: drewno sosnowe

Zmodyfikowane drewno sosnowe, znane ze swojej odporności na wilgoć, pleśń, termity, ciepło, stabilność, trwałość i przyjazność dla środowiska, zostało wybrane przez zespół projektowy jako główny materiał do budowy domu. Sufit, ściany i podłoga są wyłożone boazerią z modyfikowanego drewna sosnowego. Wybór odcieni drewna od jasnego do ciemnego w każdej konkretnej pozycji może dodać głębi przestrzeni, a także uniknąć monotonii przy użyciu jednego materiału. Villa of The Star to miejsce spotkań rodzin i grup przyjaciół na relaks i wspólną zabawę. Dlatego zawsze musi być zapewniony czynnik prywatności, a także czynnik społeczności. Szlifowane posadzki betonowe stosowane są we wspólnej przestrzeni mieszkalnej (salon – kuchnia), to zarówno podkreślenie przestrzeni, jak i dystans między przestrzenią publiczną a prywatną.

Przestrzeń

Wspólna przestrzeń życiowa, czyli kuchnia jest powiększona przez duże szklane drzwi prowadzące na zewnątrz, tworząc elastyczność i łącząc bezpośrednio wewnątrz i na zewnątrz. Przestronna i przewiewna przestrzeń zewnętrzna jest odpowiednia na radosne grillowanie lub spotkania przy ciepłym kominku. Projekt Villa of The Star został zaplanowany przez architekta i inwestora tak, aby przynosił uzdrawiające i kojące doznania duszy po chaotycznym i hałaśliwym życiu w mieście.

Lokalizacja: Dalat, Wietnam
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy