NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

W krajobrazie wydm

O inspiracji

W pięknym krajobrazie piaszczystych wydm na północnej stronie holenderskiej wyspy Vlieland stoi cały zestaw letnich domków, które powstawały tam od początku XX wieku. Większość z nich została zbudowana przez prywatne osoby, które korzystają z nich do dzisiaj. Ci, którzy zrobili to jako pierwsi, nie musieli dostosowywać się do swych sąsiadów, ale byli prawdziwymi pionierami. W większości przypadków przestrzeń zewnętrzną organizowano po stronie południowej w taki sposób, by można było osłonić się przed wiatrem. Teraz jedna reguły się zmieniły i pojawiły się lokalne obostrzenia, które dokładnie mówią co i jak można budować.Architekci zastali na tej działce stary dom, który stał na szczycie wydmy i zbudowany był na początku lat 70-tych. Był to prosty, wiejski domek, który ze względu na swe położenie i białe ściany, dominował w swoim otoczeniu. Budynek, który w dużym stopniu powstał z plastiku i blachy, był na tyle zniszczony, że nie nadawał się już do renowacji, a właściciele zamarzyli o nowej konstrukcji.
Podstawą nowego projektu miała być staranna integracja nowego domu z krajobrazem wydm. Dom miał stanąć w wysokim miejscu, na szczycie wydmy z lasem za plecami. Architekci zaplanowali go tak, by nowy dom wyglądał tak, jakby składał się głównie z dachu. Dach nawiązuje do falistego wyglądu wydm i w ten sposób doskonale dopasowuje się do swego otoczenia. Dom w całości – łącznie z dachem – został wykończony drewnem, które zostało przyciemnione tak, by bardziej pasowało do rosnącego w tyle lasu.
Projekt domu jest oryginalny, a ze względu na różnicę w wysokości, która wynosi około 3 metrów, jego ważna część znajduje się na poziomie piwnicy, gdzie wydma opada niżej. Poziom ten jest niewidoczny od strony drogi publicznej. Dom nie ma frontu i tyłu. Jest otwarty i nieformalny, a drzwi z tarasu służą jako wejście. Poniżej linii dachu praktycznie całe ściany składają się ze szkła i drewnianych belek, co jeszcze bardziej podkreśla dominację dachu w tym projekcie.

Lokalizacja: Oost-Vlieland, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA