nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Woodthorpe Stables – od stajni po zrównoważony dom rodzinny

Kategorie: Domy kamienne

O inspiracji

Woodthorpe Stables to projekt przebudowy wiktoriańskiej posiadłości w Godalming w hrabstwie Surrey w Wielkiej Brytanii. Przeprowadzono ją zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z użyciem naturalnych materiałów.Projektem i samodzielną budową kierował właściciel domu i architekt Ed Martin z Delve Architectsde. Pierwotnie budynki pełniły role stajni i STODÓŁ. Nieruchomość przekształcono na mieszkalną w latach 50. XX wieku. Od 2015 r. posiadłość była opuszczona, w opłakanym stanie, z pojedynczymi szybami, bez izolacji podłogi, ścian i dachu. Instalacja elektryczna także wymagała naprawy i modernizacji.

Dzięki historycznym kamiennym ścianom w solidnym stanie, niedawno odnowionemu dachowi, a zwłaszcza biorąc pod uwagę względy środowiskowe, podjęto decyzję o przebudowie stajni na nowoczesny eko-dom. Prace renowacyjne i adaptacyjne zakończono w 2021 r., po sześciomiesięcznym okresie budowy. W efekcie przywrócono pierwotny charakter stajni.

Do istniejących budynków dodaano 25 m2 powierzchni. Dzięki temu uzyskano przestrzeń mieszkalną z dwiema sypialniami, otwartym salonem i kuchnią, pokojem zabaw, spiżarnią i pomieszczeniem gospodarcze.

Oprócz jodły Douglas, wybranej ze względu na cenę i trwałość, Martin skorzystał z okazji, aby zintegrować materiały i systemy i stworzyć zdrowy budynek, który zapewni elastyczność niebędną dla młodej rodziny.

Zainstalowano powietrzną pompę ciepła z kompletnym systemem mokrego ogrzewania podłogowego ułożonym w fundamencie z płyt betonowych w całym domu. Aby obniżyć rachunki za ogrzewanie zainstalowano także panele słoneczne.

Do izolacji podłogi Martin wybrał nowy system granulatu szklanego pochodzącego z recyklingu betonu szklanego, który łączy się z serią oddychających wkładek tekstylnych. Wydajność cieplna zapewnia, że ogrzewanie podłogowe działała z maksymalnym potencjałem, nawet w odsłoniętych, sklepionych przestrzeniach STODOŁY.

Zewnęrzną elewację pokryto gontem cedrowym, który z czasem nabierze szarego odcienia. Na niektórych elementach zabudowy zastodowano zielone dachy. Pełnią one zarówno ozdobną jak i praktyczną funkcję, ponieważ pozwalają na zmiejszenie ilości wód gruntowych spływających do kanalizacji.

Lokalizacja: Godalming, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA