nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Życie lokalnej mleczarni

Kategorie: Renowacje

O inspiracji

Robson Rak Architects chronią historyczną przeszłość chaty i stajni mlecznej w Melbourne. Pracownia architektoniczna musiała przerobić historyczną bryłę na nową rezydencję rodzinną. Zrobili to, łącząc oba budynki pośrednią, ceglano-szklaną dobudówką i prywatnym, wewnętrznym dziedzińcem. Działka o powierzchni 302 metrów kwadratowych rozpoczęła życie lokalnej mleczarni pod koniec XIX wieku, z murowaną stajnią i małym domkiem zarządcy oddzielonymi zielonym terenem. Następnie, w połowie lat 70., kolekcjoner zabytkowych samochodów kupił to miejsce, wykorzystując stajnie jako garaż, w którym mistrzowie świata Formuły 1 podpisywali swoje nazwiska na ścianach czarną farbą w sprayu.

Historia gospodarczo-sportowa

Kiedy nowi właściciele kupili nieruchomość i poprosili firmę Robson Rak Architects o przekształcenie tego miejsca w dom rodzinny, wyzwaniem dla firmy było połączenie dwóch historycznych struktur w celu stworzenia spójnego wnętrza. „Klientowi spodobały się stare stajnie i związana z nim historia. Był gotowy na wyzwanie, jakim byłoby połączenie go w jeden dom” — mówi Chris Rak, główny architekt wnętrz i Kathryn Robson, główny architekt.

„Ze względu na bardzo surowe wymagania dotyczące dziedzictwa, stajnie, chata i nowy budynek musiały być wyraźnie rozróżnione, aby nakreślić różne części budynku i ewolucję w czasie” – mówi firma. Początkowo oznaczało to przywrócenie integralności strukturalnej dwóch starszych budynków. Na przykład chata w stylu wiktoriańskim z końca XIX wieku była „w tak złym stanie, że większość z nich musieliśmy odbudować” – mówi firma. Domek miał wcześniej trzy sypialnie i jedną łazienkę, a firma przeorganizowała plan wnętrza, aby pomieścić salon i bibliotekę, a także prywatny gabinet i toaletę.

Gdzie rozrywka spotyka sztukę

„Dom zawsze miał być wyrafinowaną przestrzenią z różnymi miejscami do rozrywki i eksponowania kolekcji sztuki [właściciela]”, mówi firma. Aby to osiągnąć, firma wybrała do wnętrz neutralną paletę materiałów. Podłogi to jasny amerykański dąb i wapień. Ściany i wbudowane szafki również obejmują jaśniejsze odcienie. Na tym tle jasne dzieła sztuki i wybrane meble wprowadzają ciepło i osobowość. W prywatnym gabinecie gruba zabudowana lada biurkowa wykonana z marmuru i wapienia Saviour Blue wprowadza fakturę i kolor do neutralnego schematu i podkreśla dzieła sztuki.

„Łączący budynek wypełniający musiał mieć inną formę i styl zarówno od stajni, jak i od chaty, a naszą intencją było, aby współczesna, skromna bryła z cegły i szkła najlepiej łączyła dwa pozostałe style” – mówi firma. Dodatek zawiera kuchnię, jadalnię, wewnętrzny dziedziniec, a także dramatyczną, przeszkloną klatkę schodową, która prowadzi do głównego apartamentu na drugim piętrze i łączy się z sypialniami w odrestaurowanych stajniach. Istnieje również poziom piwnicy i taras na dachu. Życie wewnątrz i na zewnątrz staje się płynne dzięki wewnętrznemu dziedzińcowi otoczonemu chowanymi szklanymi drzwiami. Ten sam wapień Savior Blue przepływa od wewnątrz na zewnątrz. W jadalni naprzeciw kuchni wapienne płytki podłogowe otaczają podstawę wbudowanego bankietu, zwieńczonego poduszkami wykonanymi z atramentowoniebieskiej skóry. Niestandardowy stół do jadalni z brązu i marmuru został wykonany przez Daniela Barbera.

Mleczarnia, stajnia, dom

Dziedziniec jest otoczony przeszklonymi schodami, które prowadzą do głównego apartamentu i tarasu na dachu, a także korytarzem, który łączy się z drugim piętrem w budynku stajni. Ten sam wapień jest używany do pływających stopni schodów, w połączeniu z malowanymi stalowymi tralkami i poręczą ze skóry i stali.

W całym projekcie Robson Rak wplatał przemyślane odniesienia do historii witryny w dyskretny i subtelny sposób. Na przykład poręcz na klatce schodowej wykonana jest ze skóry naszytej na pomalowaną stal, co stanowi ukłon w stronę kierownic stosowanych w samochodach wyścigowych. Firma zachowała również dramatyczne wewnętrzne nachylenie sufitu w budynku stajni. „Pozwala to docenić, że były tam bardzo wysokie stajnie ze spadzistym dachem” – mówią.

Lokalizacja: Melbourne, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA