Nowoczesna stodoła

W maleńkiej, włoskiej wiosce powstała wakacyjna nowoczesna STODOŁA w eleganckim stylu, która jednak wzoruje się na tradycyjnej, alpejskiej architekturze.
 
Jako współwłaściciele renomowanej winnicy Le Vigne di Zamò i producenci wina w trzecim już pokoleniu, Silvano Zamò oraz jego żona Brigitte wiedzą, że wino smakuje najlepiej w połączeniu z pięknymi widokami. Z tego powodu para znalazła wyjątkową lokalizację na budowę swego wymarzonego, górskiego domu wakacyjnego. Ta lokalizacja to wzniesienie w maleńkiej wiosce Camporosso w północnej części Włoch, skąd roztaczają się zapierające dech w piersiach widoki na alpejską dolinę. Para zatrudniła włoską firmę architektoniczną GEZA, która miała zaprojektować dla nich dom podkreślający swą lokalizację i widoki, a dom jednocześnie miał odzwierciedlać ich miłość do rozrywki i wspólnego spędzania wolnego czasu.
Projekt stanowił dla architektów pewne wyzwanie, ponieważ w tym przypadku panoramiczne widoki były połączone ze skomplikowanym terenem. Działka była mocno stroma i pełna skał, więc architekci musieli starannie przeanalizować teren, by usadowić dom tworząc wrażenie płynnego przejścia architektury w krajobraz. Nikt nie chciał projektu, który skończy się stworzeniem przeciętnego dodatku do pięknego miejsca.
 
Architekci zaproponowali betonową konstrukcję podzieloną na dwa połączone ze sobą elementy z dwuspadowym dachem, który będzie obniżał się zgodnie z linią zbocza, a ściany szczytowe od wschodu zyskają przeszklenia prezentujące rozpościerające się niżej widoki.
 
- „Takie rozwiązanie ma dwa cele: jeden zewnętrzny i jeden wewnętrzny” – wyjaśniają architekci. – „Od  zewnątrz dom wydaje się ślizgać po zboczu, ponieważ podłoże jest tu nachylone i płynne, a dom jest lekki i nie narzuca się tarasami swojemu otoczeniu. Od wewnątrz wielkość przestrzeni dziennej jest zdefiniowana przez imponujący, wyeksponowany dach z betonu, który w dwóch elementach kończy się na różnych wysokościach. Wydaje się jakby wchodził on w samą górę” – dodają architekci.
 
- „Materiały, które składają się na ten projekt odzwierciedlają podstawowe założenia, czyli jego lekkość” – mówią przedstawiciele firmy. – „Konstrukcja jest betonowa, ale to widoczne jest tylko od wewnątrz. Odsłonięte podłogi betonowe i sufity, zawieszone jakby na szklanej fasadzie, podkreślają tylko lekkość dachu.” Aby jeszcze bardziej podkreślić takie wrażenie, architekci wydłużyli okapy dachu i podłogi, tworząc w ten sposób zewnętrzne tarasy, które przesłonięte są pionowymi żaluzjami z drewna modrzewiowego.
 
- „Z zewnątrz dom zyskał swą zewnętrzną ‘skórę”, która wykonana została z drewna, podobnie jak elewacja wielu innych alpejskich budynków” – mówią architekci. – „Dziś taka elewacja traci swe tradycyjne funkcje kojarzone zwykle z rolnictwem i hodowlą, ale staje się przydatnym elementem kontroli nasłonecznienia i wydajności energetycznej”.
Wnętrze nowoczesnej STODOŁY zostało zorganizowane w taki sposób, by przeszklenia podkreślały widoki. Główne przestrzenie mieszkalne, w tym sypialnia główna i biuro, wychodzą na dolinę, która rozpościera się po stronie wschodniej, a pomieszczenia służebne, garaże oraz wejście znajdują się po stronie zachodniej.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej