Nowoczesna stodoła

Długa, kompaktowa forma budynku symbolizuje granicę i próg, które można przekroczyć w dowolnym momencie. Koncept ten został rozwinięty na różne sposoby na parterze domu (dzienna część) i na piętrze (nocna część). Projekt czerpie też inspiracje z tradycyjnych wiejskich domów z regionu Le Marche, co przejawia się m.in. w kompaktowym i długim planie budynku, gdzie poszczególne przestrzenie mieszkalne ułożone są w rzędzie.
Parter nowoczesnej STODŁY to pocięty na fragmenty „blok” pokryty żelazem z powłoką antyrdzeniową. Taki podział odzwierciedla się też wewnątrz w sposób zarówno wizualny, jak i fizyczny. Piętro sprawia wrażenie, jakby zostało zawieszone i zawiera bardziej zamknięte, prywatne pomieszczenia, stając się też hybrydą przestrzeni wewnętrznych i zewnętrznych.

Przez budynek można przechodzić na różne sposoby, m.in. od strony patio. Masywną bryłę przecinają przeszklenia oraz niezwykłe okno na piętrze, które kieruje wzrok na otoczenie domu. Stworzona wewnątrz przestrzeń jest zaplanowana w taki sposób, by zapraszała do środka krajobrazy i pozwalała cieszyć się mieszkańcom prostotą wnętrza i jego otoczenia. Projekt opierał się na minimalizmie. Wrażenie modułowości na parterze tworzy określony rytm domu, który jest cykliczny i sinusoidalny.

Nowoczesna STODOŁA znajduje się na skraju przestrzeni miejskiej, dzięki czemu otaczają go pola, łąki i las. Aby zachować naturalność okolicy, architekci ograniczyli do minimum powierzchnie betonowane i tarasowe na zewnątrz i nie stworzyli żadnego ogrodzenia wokół domu. W ten sposób chcieli przełamać granicę i nie wyznaczać podziału na część mieszkalną i część farmy.

Wnętrze zostało starannie zaplanowane tak, by nie tworzyć w nim wrażenia nadmiernej nowoczesności i pędu za tym, co obecnie modne. Wszystkie meble zostały zaprojektowane z myślą o tym właśnie wnętrzu, bez stosowania luksusowych marek. W poszukiwaniu autentyczności stworzono wnętrza jasne i w pewnym sensie elastyczne, jakby były wręcz „tymczasowe”. Meble zostały wykonane z malowanego na biało drewna jesionowego i tylko część drzwi wewnętrznych odróżnia się naturalnym kolorem drewna sosnowego. Blaty, stoły, zlewy i umywalki wykonano z cementu lub kwarcu.

Projekt uwzględnia też kwestie termiczne, a architekci zadbali o to, by został odpowiednio ocieplony i uszczelniony, dzięki czemu zachowuje ciepło w zimne miesiące. W budynku nie ma też klimatyzacji, ale jest odpowiednia wentylacja naturalna, ponieważ odpowiednia konstrukcja sprawia, że pojawia się tam „efekt komina” przy otwarciu odpowiedniej ilości drzwi i okien.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej