Nowoczesna stodoła

Czarna elewacja, przeszklona ściana szczytowa łącząca wnętrze z otoczeniem, przestrzeń do rozrywki, drewno oraz kamień – to główne cechy charakterystyczne tego domu rodzinnego o powierzchni 358 m2, który stanął w Christchurch w Nowej Zelandii.

Architekci z firmy Young Architects czerpali inspiracje dla projektu z wczesnych prac architekta o nazwisku Sir Miles Warren oraz architektury, którą spotkać można w nowozelandzkim regionie Central Otago.
Dom ma prostą formę z dwuspadowym dachem, która została wybrana przez właścicieli i architektów z dwóch powodów. Taka właśnie forma była często używana przez architekta, którego prace były inspiracją dla projektu, a także jest ona dominująca w regionie Central Otago.

Czarna, cedrowa elewacja nadaje budynkowi nowoczesny charakter, podkreślając jednocześnie jego prostotę i siłę samej formy. nowoczesna STODOŁA wewnątrz wygląda jednak zupełnie inaczej. Ściany są białe, a wnętrza jasne i przytulne. W otoczeniu domu i jego niektórych elementach zewnętrznych zastosowano bazalt, który kotwiczy dom w otaczającym go krajobrazie.

Czarny cedr został wykorzystany jako warstwa osłonowa budynku, podczas gdy wejście definiuje cieplejsze, naturalne drewno cedrowe. Ta cieplejsza estetyka nawiązuje do naturalnego drewna, które pojawia się w przestrzeniach wewnętrznych.

nowoczesna STODOŁA powstała na bardzo wąskiej działce, a potężne przeszklenia zaplanowano tak, by skupiały uwagę mieszkańców na odpowiednich miejscach zewnętrznych, dzięki czemu działka wydaje się być większa niż jest w rzeczywistości. W podobnym celu architekci zastosowali świetliki w dachu, które również przyciągają uwagę, doświetlając jednocześnie wnętrza.

Lokalizacja: Christchurch, Nowa Zelandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej