Nowoczesna stodoła

Większość podstawowych funkcji dziennych głównego domu została przeniesiona właśnie w to miejsce. Nowe przestrzenie powstały na rozpiętych w środku krokwiach, umieszczonych pomiędzy ścianami podporowymi i sąsiednim budynkiem. Wokół głównego domu powstały więc takie pomieszczenia, jak kuchnia, jadalnia, schowki oraz łazienka. Nowa przestrzeń przypomina trochę ogród, przez który przechodzi się idąc do domu. Mieszkańcy, którzy każdego dnia krążą po tym zamkniętym ogrodzie, mogą zobaczyć główny dom z zewnątrz pod różnymi kątami.
Nowy element budynku może być z zewnątrz postrzegany jak wieża lub fragment współczesnego zamku – zależnie od miejsca, z którego się patrzy. Sypialnie znajdują się na drugim piętrze głównej części domu, do której wchodzi się z klatki w wieży. Nowa przybudówka sprawia więc, że wnętrze starej konstrukcji stało się przestrzenią, która wydaje się być nieco odcięta od codziennych czynności dziennych mieszkańców.
Wnętrze przybudówki jest kręte i w dużym stopniu skupia się wokół schodów. Pomiędzy różnymi elementami domu stworzono określone relacje, które stają się widoczne dopiero wtedy, gdy zaczynamy się poruszać w tym oryginalnym wnętrzu. Meble ustawione w określonych miejscach wprowadzają szczególną grę światła, która ma duże znaczenie w zdominowanej przez biel przestrzeni.
Frontowa ściana domu jest w całości otwarta i przypomina w ten sposób trochę domek dla lalek – wnętrze widoczne jest z sąsiedniej ulicy. Architektom nie zależało jednak na tym, by wprowadzać otoczenie zewnętrzne do wnętrza domu lub pokazywać sąsiadom co dzieje się wewnątrz. Zależało im jednak na stworzeniu głębi, której inaczej nie udałoby się osiągnąć w takim wnętrzu.

Lokalizacja: Japonia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej