Nowoczesna stodoła

W dawnych czasach miejsce to było zdominowane przez wiejskie domy, w których życie mieszkańców toczyło się w bliskości z naturą.
Rodzina właściciela zajmowała się rolnictwem od wieków, jednak wraz ze zmianą stylu życia, wiejskie domy zaczęły być zastępowanie innymi budynkami, które nie miały żadnego odniesienia do rolnictwa. Właściciele zdecydowali się jednak na dom wiejski, który będzie harmonizował z przyrodą i w którym będzie się przyjemnie mieszkać.
Pomimo, że rozwój miejskiego budownictwa postępował w tej okolicy szybko, sama działka zachowała swój nieco wiejski charakter, co skutecznie wykorzystali architekci. Dom znajduje się w spokojnym miejscu, z dala od głównej ulicy. Elewacja zewnętrzna ma prostą formę, dzięki czemu nie narzuca się swemu otoczeniu. Prostota formy przypomina też dawne wiejskie domy, które miały słomiane dachy. W takim właśnie budynku mieszkał właściciel w czasach swojego dzieciństwa.
Wnętrze domu to w zasadzie jedno pomieszczenie, więc para mieszkająca razem może czuć obecność  drugiej osoby przez cały czas. Pomieszczenie można jednak podzielić przesuwnymi drzwiami, co pozwala dopasować przestrzeń do odpowiednich potrzeb. Aby wnętrze miało ciągły kontakt z otaczającym dom krajobrazem, po stronie południowej umieszczono duże okno o szerokości ponad 12 metrów. To okno wpuszcza do środka chłodny wiatr w lecie, a w zimie wprowadza do środka ciepło promieni słonecznych. Dzięki temu zabiegowi dom daje poczucie bliskości natury.
Maksymalna wysokość sufitu w salonie to 4,8 m, dzięki czemu przestrzeń wydaje się być większa. W miejscach, które miały być bardziej przytulne, sufit schodzie jednak do wysokości 2,4 m. Wysokość wszystkich okien nie jest wyższa niż 1,8 m, a pod niektórymi z nich ustawiono niskie meble.
Dwie istotne cechy składające się na wygodę domu, czyli otwartość i spokój przestrzeni, udało się w tym przypadku osiągnąć w harmonii. Dom miał też być symbolem połączeń – przyrody z człowiekiem oraz człowieka z drugą osobą. Miała powstać przestrzeń, w której każdy będzie czuł się wygodnie.

Lokalizacja: Japonia
Teskt: nowoczesna STODOŁA
więcej