Nowoczesna stodoła

Domek o nazwie „Springingstream” stoi w wiosce w okręgu  Chi Xi in Fuding, gdzie pełne zieleni góry, pola herbaciane oraz lasy bambusowe tworzą piękną scenerię przypominającą typowe chińskie malowidła.
Wioska ta stała się jedną z pierwszych, którą chiński rząd próbuje wyciągnąć ze skrajnego ubóstwa w ramach programu, który zapoczątkowany został w 1984 roku. Niestety po ponad trzydziestu latach bieda nadal dominuje w tej wiejskiej okolicy, ponieważ tutejsza polityka ogranicza jej rozwój. Studio z Pekinu otrzymało więc zadanie, by stworzyć projekt, który pokaże mieszkańcom, że renowacja starych nieruchomości może pomóc ożywić całą wioskę. Cały proces został dokładnie udokumentowany w ramach telewizyjnego show pokazywanego w państwowej telewizji.
Opuszczony dom przypominał wiele innych nieruchomości w wiosce, które stały nieużywane od lat, a jego nowa wersja ma służyć jako „bed and breakfast”, przynosząc dochody całej społeczności. Dwupiętrowy budynek został starannie zmodernizowany, a na miejscu starych zabudowań dla owiec zbudowano osobny domek gościnny.
- „Zachowaliśmy części istniejącego domu i wykorzystaliśmy stare drewno, kamienie i inne materiały dostępne w regionie” – informują przedstawiciele studia WEI Architects. – „Zatrudniliśmy miejscowych rzemieślników, by mieć pewność, że budowa będzie prowadzona według tradycyjnych metod budowlanych.”
Budynki stoją na brzegu strumienia, który wije się między górskimi szczytami. Ta sceneria przypomina swym wyglądem kształt falującego dachu, który rozciąga się nad werandą łączącą obie konstrukcje.
- „W chwili, kiedy postawiłem stopę w tej wiosce, natychmiast poczułem atmosferę tego miejsca i to uczucie było inspiracją dla całego procesu projektowego” – wyjaśnia założyciel i dyrektor studia, Na Wei. – „Wierzę, że perfekcją jest stan wzajemnej integracji, współzależność i witalność wszystkich rzeczy istniejących w przyrodzie.”
Zmieniająca się wysokość dachów naśladuje również drewniane okapy dachu w pierwotnym budynku, które z czasem ugięły się w niektórych miejscach. Wysokość całego domu oraz jego cała organizacja pasują do dawnych budowli, częściowo również dzięki zachowaniu jednej z dawnych murowanych ścian szczytowych. Odzyskane drewno oraz okna pochodzące z regionu zostały wykorzystane w różnych miejscach, zapewniając spójną estetykę, która również odzwierciedla dawny stan domostwa.

Lokalizacja: Chiny
Tekst: nowoczesnaSTODOŁA
więcej