Nowoczesna stodoła

Ten jednorodzinny dom stanął na dużej działce w Fiesso d’Artico, małej wiosce położonej nad brzegiem rzeki Brenta na terenie prowincji weneckiej, a projekt powstał we włoskiej firmie MIDE architetti. Ogólny zarys domu oraz jego czyste linie uzyskano dzięki celowemu ukryciu systemu rynien w konstrukcji dachu.
Jednorodzinny, wolnostojący dom został podzielony na dwa poziomy – jeden z nich przeznaczony jest na użytek dzienny, a drugi na funkcje nocne. Na parterze główne miejsce zajmuje kuchnia oraz salon z pomieszczeniami technicznymi. Cała przestrzeń ma dużą, przeszkloną ścianę, która prowadzi na taras zewnętrzny, spójny z geometrią i masą całej bryły. W ten sposób architekci stworzyli idealne i funkcjonalne połączenie między wnętrzem a zewnętrzem, wprowadzając na parter rozproszone światło i jednocześnie łagodząc ostre, bezpośrednie światło słoneczne.

Na piętrze umieszczono sypialnie i łazienkę, a pomieszczenia te kontrastują z przenikalnością przestrzeni na parterze. Tu poszczególne miejsca mają charakter bardziej intymny i zamknięty, choć korytarz i klatka schodowa prezentują podwójną wysokość znajdującego się niżej salonu. W ten sposób przestrzenie komunikacyjne przenoszą naturalne światło wpadające przez dużą, szklaną ścianę i stają się fizycznym elementem łączącym także tę część domu z jego otoczeniem.

Lokalizacja: Fiesso d’Artico, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej