Nowoczesna stodoła

Projekt wykonany przez architektów noa* (network of architecture) łączy tradycję Południowego Tyrolu z zaskakującym wnętrzem, które jest pełne wizjonerskich i nieoczekiwanych przestrzeni.
Architektom udało się stworzyć niemal magiczną atmosferę, inspirowaną wspomnieniami z dzieciństwa. Nie zapominając o tradycji, odsunęli się od niej w pewien sposób tak, by stworzyć oryginalną tożsamość nowoczesnej STODOŁY, oferując jednocześnie mieszkańcom nowy, innowacyjny sposób życia. Szukali inspiracji w górach, w dzieciństwie i różnych przestrzeniach domowych. To były największe wyzwania, jakie stanęły przed architektami noa*, którzy odpowiadali za stworzenie nowego domu, który miał zając miejsce dawnego, opuszczonego budynku stojącego w centrum wioski, którego oryginalna konstrukcja pochodziła z 1850 roku.
Prace zostały ukończone w 2017 roku i przez cały okres budowy musiały uwzględniać miejsce, historię i delikatny kontekst budynku. Trzeba pamiętać, że projekt prowadzony był na wysokości 1100 m n.p.m., u stóp Alpe di Siusi, w miejscu które uznane zostało za miejsce Światowego Dziedzictwa UNESCO ze względu na swe wyjątkowe piękno. Z tego też powodu niezwykle ważne było uszanowanie granic poprzedniego domu oraz tworzenie projektu zgodnie z wymogami miejskiego planowania obowiązującymi w tej wiosce.
Dla Stefana Riera, który wraz z Lukasem Runggerem jest założycielem studia noa*, a który w tym przypadku był też jednocześnie klientem, projekt był okazją do tego, by zostawić indywidualny ślad w swoim własnym, tak wyjątkowym miejscu. Z tego powodu architekt postanowił odejść od tradycyjnych zasad rozłożenia przestrzeni, odwołując się do swych wspomnień z dzieciństwa, które wielokrotnie wiązały się z pobytem w górach.
Wynikiem wszelkich przemyśleń i decyzji projektowych jest nowoczesna STODOŁA o dwóch aspektach, które konfrontują się wzajemnie pod względem stylu. Część zewnętrzna odzwierciedla tradycyjną, alpejską lokalizację, idealnie zanurzoną w miejscowej topografii, podczas gdy wnętrze charakteryzuje wizjonerski impuls, a przestrzenie zaskakują swą innowacyjnością uwalniając się od tradycji i standardowego planowania.
Na parterze znajduje się część wspólna, która rozlewa się prawie na modę ‘piazza’ i pełni wielorakie funkcje. To tu znalazło się miejsce na duży stół, przy którym można się cieszyć towarzystwem licznej grupy przyjaciół, a sama kuchnia jest tak przestronna, że pomieści więcej niż jednego kucharza. Pozostała część domu ułożona jest w sposób pionowy, a zamiast klasycznego podziału przestrzeni mamy tu rodzaj „wiszących pudełek”. Są one ulokowane na różnych wysokościach, a miejscami przecinają je schody i przejścia. Całość tworzy wrażenie, jakby szło się górską ścieżką w stronę szczytu.

Lokalizacja: Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej