Nowoczesna stodoła

Dom stoi bowiem w gęsto zaludnionej okolicy Dżakarty, gdzie wymogi związane z prywatnością i bezpieczeństwem mieszkańców stały się głównym priorytetem dla wielu mieszkańców. Takie założenia przełożyły się na raczej mocno zamkniętą fasadę budynku, która jednak nie stała się zbyt masywna dzięki zastosowaniu drewnianych listew.
Listwy osłaniające zostały zaprojektowane tak, by mieszkańcy domu widzieli co dzieje się na zewnątrz, ale widok z zewnątrz do środka został zablokowany. W ten sposób ukryto też przed osobami z zewnątrz różne funkcje pomieszczeń, zachowując prywatność mieszkańców domu.

Aspekt bezpieczeństwa był też wzięty pod uwagę podczas projektowania rozkładu domu. Choć większość domów mieszkalnych jest zwykle otwarta na okolicę, dom o nazwie „Rumah Beton” otwiera się od środka. Zamknięta fasada kieruje uwagę na wnętrze, a budynek podzielony jest na kilka sekcji. Ten podział ma związek z konkretnymi strefami domu, dzięki czemu podziały nie zaburzają przestrzeni. Zastosowane rozwiązania projektowe tworzą ciekawe doświadczenia przestrzenne i nadają wnętrzu poczucie dynamiki. Wprowadzenie tzw. suchych ogrodów pomiędzy poszczególnymi sekcjami sprawia, że mieszkańcy mają poczucie większej otwartości na otoczenie, korzystając jednak z wygody bycia wewnątrz.

Drewniane listwy na fasadzie, podzielone sekcje domu oraz suche ogrody zapewniają dobrą cyrkulację powietrza i wprowadzają do wnętrza więcej naturalnego światła. Odpowiednie połączenie masywności z transparentnością materiałów zwiększa dostęp światła dziennego do zamkniętych przestrzeni.

Lokalizacja: Dżakarta, Indonezja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej