Nowoczesna stodoła

Projekt o nazwie Slender House Residence stanął w pięknym regionie Eastern Townships w pobliżu amerykańskiej granicy w kanadyjskim Quebecu. Dom ma kształt smukły i podłużny, a ulokowany jest na stromym brzegu jeziora Memphremagog, otwierając się na spokojną, ustronną zatoczkę.
Rezydencja o powierzchni ponad 400 metrów kwadratowych została solidnie zakotwiczona w skale, dzięki licznym murom oporowym i kamiennym tarasom. Potężne, masywne elementy granitowe, pozyskiwane lokalnie, służą jako podstawa, na której stanął dom o ostrych krawędziach z długim dachem. Od strony ulicy dach o długości blisko 34 metrów wydaje się być piątą fasadą budynku.
Projekt został idealnie dopasowany do otoczenia. Duże drzwi garażowe znajdują się między masywnymi elementami kamiennymi, a cały budynek został zaprojektowany tu tak, by miało się wrażenie, że zapada się w ziemi. Przechodząc od ulicy wzdłuż ciemnej, potężnej fasady w kierunku głównego dziedzińca domu, zobaczymy duże okno wykuszowe, które jest częścią wejścia. Tu odsłania się już piękny widok na jezioro.
Surowy wygląd części zewnętrznej domu stanowi kontrast dla obszernych, przestronnych i jasnych wnętrz całego domu. Duże okna wykuszowe, świetliki oraz nieskazitelnie białe ściany dosłownie zalewają wnętrze światłem i oferują zapierające dech w piersiach widoki na jezioro. Sufity o różnych wysokościach zmieniają swą wysokość stosownie do pomieszczeń, miejscami przekraczając 7 metrów. Wszystkie pokoje domu ustawione są tak, by tworzyły pojedynczy rząd. W tej luksusowej rezydencji znajdziemy więc sypialnię główną z łazienką, dwa nowoczesne apartamenty z łazienkami i niedużym, sąsiadującym z nimi salonem, saunę i salę do ćwiczeń. Korytarz, który łączy główne wejście z wyjście na taras na parterze, prowadzi też do garażu, pralni i spiżarni, która z kolei łączy się z kuchnią ukrytymi drzwiami.
Kuchnia oraz wbudowane meble przy kominku, które ukrywają telewizor, zostały zaprojektowane z ogromną dbałością o każdy detal i doskonale maskują wszystkie techniczne aspekty tego pomieszczenia. Biel kuchni jest przedłużeniem ścian i sufitów, ale wyspa wychodzi bardziej z podłogi, która wykończona jest dużymi deskami z białego dębu. Całość tworzy wrażenie niezwykłej lekkości, przy jednoczesnej dbałości o detale, która typowa bywa zwykle dla najwyższej klasy hoteli.
Ta sama paleta materiałów została także zastosowana w domku na łodzie, który znajduje się na skraju jeziora. Znajduje się w nim dodatkowy aneks kuchenny oraz wspaniały, zadaszony taras, z którego można podziwiać piękne zachody słońca.

Lokalizacja: Quebecu, Kanada, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB