Nowoczesna stodoła

Stanęła tuż obok wiejskiego domku, który obecnie należy do sióstr zakonnych i w nawiązaniu do właścicielek, stała się młodszą siostrą dla starszego budynku.
I choć w prawdziwym życiu siostrzane relacje bywają chwilami trudne, w tym przypadku nie pojawia się żadna rywalizacja między architektonicznym rodzeństwem, które współgra ze sobą w wiejskiej okolicy miasteczka La Malbaie w kanadyjskiej prowincji Quebec.
Stojący tu wcześniej dom to dawny domek myśliwski, który z czasem stał się letnim domkiem dla zgromadzenia sióstr zakonnych z Montrealu. Działka leży w odosobnionym, spokojnym miejscu blisko jeziora. Siostry nie zdecydowały się na renowację starego budynku, ale postanowiły go powiększyć, by lepiej wykorzystać piękną lokalizację.
Projekt Péloquin uszanował rustykalność „starszej siostry”, tworząc dla niej uderzająco skromne rodzeństwo, w poszanowaniu nie tylko korzeni tego miejsca, ale też całego otoczenia. Dzięki temu udało się stworzyć silne więzy między starym i nowym.
Po stronie zachodniej i południowej dach nowego budynku został wydłużony, co pozwoliło skrócić  ściany zewnętrzne, tworząc harmonię ze starym domem. Proporcje i kształt przybudówki dostosowano także do linii jeziora i drzew. Od strony wschodniej i północnej dach unosi się wyżej, nawiązując do pobliskich drzew i strzelistej wieży stojącego nieopodal kościoła.
Charakterystyka dachu ukształtowała też przestrzeń wewnętrzną, definiując wygląd i zakres poszczególnych pomieszczeń lub ich funkcji. Pod wysokim dachem znalazło się też miejsce na dodatkową sypialnię. Na parterze znajduje się natomiast kuchnia z jadalnią, salon oraz sypialnia z łazienką. Jasne, sosnowe ściany kontrastują z ciemniejszymi, drewnianymi podłogami i delikatnie rozpraszają światło w całym wnętrzu.
Nowy element domu nie dominuje w swym krajobrazie, ale staje się jego częścią. Jego „starsza siostra”, która stała się teraz domkiem dla gości, jest „świadkiem historii” tego miejsca, podczas gdy nowa część otwiera nowy rozdział tej historii. W efekcie powstał architektoniczny symbol jedności w rodzinie.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesnaSTODOŁA
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB