Nowoczesna stodoła

Albert Park Residence znajduje się w Melbourne, a największym wyzwaniem tego projektu było stworzenie pełnej spójności, choć dom składa się z trzech różnych stylów i form – dawnej wiejskiej chaty i stajni, które teraz połączyła nowa, przeszklona przestrzeń. Robson Rak przyjął to wyzwanie z wielką ochotą i umiejętnie osadził projekt w zielonej przestrzeni, tworząc nowy, współczesny rozdział dla dawnych wiejskich zabudowań.
Wewnątrz wprowadzono wiele poważnych zmian, które miały otworzyć przestrzeń, tworząc funkcjonalny układ, które będzie łączył dawny dom ze stajniami z cegły, znajdującymi się w części tylnej nieruchomości. Na zewnątrz architekci zachowali oryginalne cechy zabudowań, jednak w środku doszło do zupełnej transformacji przestrzeni, która zyskała charakter bardzo nowoczesny i elegancki.
 
„Staraliśmy się stworzyć przestrzeń, która byłaby ponadczasowa i która nie wymagałaby zmian w najbliższej przyszłości. Zdecydowaliśmy się na materiały i wykończenia trwałe i ponadczasowe. Mamy nadzieję, że projekt zachowa swój styl i osobowość przez wiele najbliższych lat” – wyjaśniają przedstawiciele firmy architektonicznej.
 
Właściciele nowej rezydencji to rodzina, która ma wiele zajęć, a sporo czasu spędza w podróżach służbowych. Z tego powodu głównym celem projektu było stworzenie „sanktuarium”, do którego zawsze chętnie się wraca, by odzyskać siły. Dom miał nie wymagać wielkiego nakładu pracy podczas jego użytkowania, a liczyła się przede wszystkim wygoda właścicieli.  Jednocześnie rezydencja miała być czymś w rodzaju domowej galerii sztuki, w której można będzie eksponować różne kolekcje. Oznaczało to potrzebę stworzenia wysokich ścian, które stałyby się idealnym tłem dla przyszłych eksponatów.
 
Wprowadzono neutralną paletę barw zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, dzięki czemu różne przestrzenie płynnie przechodzą jedna w drugą. Projekt opiera się też na prostych liniach i określonych szczegółach. Duża liczba okien, przeszklone na pełnej wysokości fragmenty ścian oraz świetliki tworzą delikatny balans między prywatnością mieszkańców, a ich otwartością na świat zewnętrzny. Krótko mówiąc - prosta, ale luksusowa rezydencja zyskała subtelny charakter, ale też wyraźną osobowość, stając się idealnym domem i miejscem do prezentowania różnorakich dzieł sztuki.

Lokalizacja: Melbourne, Australia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej