Nowoczesna stodoła

Kilka starych dębów zapewniło drewno na budowę warsztatu, który firma HilberinkBosch Architects zaprojektowała na działkę, gdzie znajduje się ich studio.

Annemariken Hilberink i Geert Bosch stworzyli STODOŁĘ, kiedy okazało się, że kilka stuletnich dębów, stojących na ich działce w regionie Meierij w Holandii, wymaga ścięcia. Na działce działa już studio firmy, które urządzono w odnowionym, wiejskim domu.
Architekci nie chcieli sprzedawać drewna do wytwórni papieru i postanowili wykorzystać je do budowy własnej STODOŁY w tradycyjnym, rodzimym stylu tego regionu.
- „Zastępując szereg niepotrzebnych, starych szop, chcieliśmy zbudować nową STODOŁĘ z lokalnie pozyskanych materiałów, stosując tradycyjne techniki zgodne z charakterem naszej farmy” – wyjaśniają architekci.

Wewnątrz STODOŁY powstało duże miejsce do przechowywania różnych rzeczy, a także przestrzeń, która może być wykorzystywana jako warsztat lub miejsce spotkań. Strych znajdujący się powyżej składziku to miejsce, które otwarte jest na znajdujący się niżej warsztat.

Całe drewno wykorzystane do budowy, łącznie z obiciem ścian i pokryciem dachu, pochodzi z drzew rosnących na działce oraz kłód, które pozyskano z działki sąsiedniej. Architekci starali się wykorzystać drewno na różne sposoby, aby dzięki temu nowa STODOŁA dopasowała się idealnie do swego naturalnego otoczenia.

Główna konstrukcja budynku powstała z podpór i belek wyciętych z pni drzew, ciągnących się na całą długość STODOŁY. Konstrukcja dachu jest dwuspadowa, ale asymetryczna. Całe pozyskane drewno zostało starannie przeliczone i z pozostałych elementów wykonano też deski elewacyjne oraz dachowe. Część desek pokrytych korą wykorzystano na przesłonę okna na ścianie końcowej warsztatu, która graniczy z miejscem garażowym.

Na ścianach zewnętrznych zastosowano też  beton, który w połączeniu z korą tworzy ciekawą powierzchnię pasującą do drzew otaczających budynek. Inne miejsca, w których wylewano beton, wciąż mają ślady drewna, ponieważ szalunek był robiony również z desek.

Drewno, beton i szkło to jedyne materiały wykorzystane w tym projekcie. Duże okna zapewniają wnętrzu sporą ilość światła, jednocześnie otwierając warsztat na widoki na otaczającą go posiadłość. Drewniane słupki okienne narzucają pionowy rytm, który podkreślają też krokwie dachowe. Betonowy piecyk ustawiono przy ścianie z pionowo ułożonych desek, za którymi kryją się schody prowadzące na wyższy poziom.

Lokalizacja: Niderlandy
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej