Nowoczesna stodoła

Jeszcze do niedawna działała tu farma wraz z budynkami, które powstały na początku lat 80-tych, by służyć rolnikom i hodowanym przez nich zwierzętom. Jednak z czasem islandzkie farmy zaczęły zwiększać swoje zyski zamieniając takie budynki w miejsca noclegowe dla turystów. Problem tylko polegał na tym, że po takiej przemianie zwykle często traciły one swój rustykalny urok. Obserwacje tego rodzaju zjawisk stały się głównym motorem do stworzenia projektu Drangar.
Jak na razie architekci z firmy Studio Granda przebudowali dwa budynki istniejące na tej farmie. Jednym z nich jest dawna szopa na traktor, która była nieocieplona, podłogą była ubita ziemia, a dach był blaszany. Jednak jej wymiary nadawały się świetnie do stworzenia czterech pokoi gościnnych, z których dwa wyposażono w małe aneksy kuchenne i wspólny teren, w którym można odpocząć lub zjeść. Drzwi w centralnym korytarzu pozwalają podzielić nowoczesną STODOŁĘ na dwie osobne części lub wykorzystywać go wspólnie.
Materiały zastosowane w tym wnętrzu bazują na korzeniach budynku. Nie brakuje tam oryginalnych, surowych ścian z betonu oraz nowej podłogi z lastryko. Ściany przestrzeni wspólnej są białe, a sufity i stolarkę wykonano z pięknego dębu. Wystrój pokoi gościnnych oddaje hołd dawnej funkcji budynku, więc nie brakuje w nich elementów nawiązujących do przeszłości.
Szopę ocieplono od strony zewnętrznej, a nową elewację wykonano z miedzianej blachy falistej, która zmienia swój kolor od brązu przez bakłażanowy po hiszpańską zieleń w zależności od pogody i warunków. Rozmieszczenie okien naśladuje oryginalną szopę, ale duże drzwi, którymi wprowadzano traktory, zostały wymienione na równie wielkie, ale przeszklone drzwi przesuwne, które łączą przestrzeń wspólną z dużym tarasem.
Drugim budynkiem, który poddano gruntownej renowacji, była STODOŁA i stajnia, w której trzymano krowy. Ta część projektu była większym wyzwaniem, ponieważ zastosowany tu beton tak znacznie zmienił się z upływem czasu, że wszystkim zależało na tym, by zachować jego urok. Z kolei poprzednia warstwa izolacyjna zachowała niepożądany już zapach poprzednich mieszkańców tego budynku.
Architekci przyjęli w tym przypadku trzy zasadnicze funkcje dla tej części projektu. W fundamentach powstała wspólna kuchnia oraz toalety dla turystów z kamperów. W części stajni stworzono osiem pokoi gościnnych z pomieszczeniem wspólnym, kuchnią i recepcją w części północnej STODOŁY. Dach w tym miejscu został podniesiony tak, by zmieściło się pod nim mieszkanie właścicieli z dużym tarasem od południa i nowym mostem prowadzącym na cypel. Wykorzystano podobne materiały jak w szopie na traktory, ale tym razem od zewnątrz wyeksponowano betonową konstrukcję. Także tu wnętrze ociepla dębowa stolarka, która jednak zestawiona jest ze stalą nierdzewną i monochromatycznym marmurem.

Lokalizacja: Islandia
Tekst: nowoczesnaSTODOŁA
więcej