Nowoczesna stodoła

Zespół projektowy Soho House oraz londyńscy architekci Michaelis Boyd odnowili zrujnowaną farmę w hrabstwie Oxfordshire tworząc niezwykłe miejsce o nazwie Soho Farmhouse. To hotel, który łączy styl angielskiej wsi z nowojorską kulturą.

Soho Farmhouse zajmuje sporą działkę we wsi Great Tew, w pobliżu domu należącego do założyciela firmy Soho House, Nicka Jonesa. Na tej wyjątkowej farmie stoją drewniane domki i wiejskie chaty, a nawet namioty. Znalazło się tam też miejsce na pub, sklep wiejski i delikatesy, teren dla dzieci, kino, spa i centrum fitness, basen kryty i odkryty oraz oczywiście restauracje i bary. 
Firma Soho House połączyła siły ze swym wieloletnim współpracownikiem – firmą Michaelis Boyd, by odnowić istniejące budynki, łącznie ze zniszczonym młynem wodnym, w którym teraz mieści się pub, oraz tworząc na miejscu całą serię nowych budynków.

„Nick zawsze chciał pracować nad czymś, co można zaprojektować, a chwilę później nieco obrobić tak, by budynek finalnie wyglądał jakby liczył sporo lat” – wyjaśnia jeden z założycieli firmy Michaelis Boyd, Alex Michaelis. „Musieliśmy nauczyć się jak projektować rzeczy nie do końca, zdejmując z nich ostateczny szlif, by czasami nie można było stwierdzić, że braliśmy w tym jakiś udział”.
Nowe konstrukcje obejmują m.in. budynek „Main Barn” (Stodoła Główna), w którym mieści się restauracja i bar. Stalowa konstrukcja budynku wspiera ściany z drewna pochodzącego z odzysku. Podłogę wyłożono kamieniem, a antresolę wykończono drewnem. Zastosowano specjalne przeszklenia, które mają sugerować industrialne pochodzenie budynku, podczas gdy dach nad tarasem przykryto dekoracyjnym szkłem sprowadzanym z Ameryki, o nazwie „chicken-wire corrugated glass”.

Wnętrza charakteryzuje „wygodna estetyka”, typowa dla Soho House, łącząca stare i nowe meble z ciemnego drewna, wygodne miejsca siedzące z nowoczesnymi tkaninami, stonowane obicia ścian oraz surowe wykończenia.

Nowy budynek na skraju jeziora, o powierzchni 1590 m2, zwany Boathouse, został zaaranżowany jako seria przeszklonych miejscami konstrukcji, których wnętrza nawiązują do działającego wciąż hangaru dla łodzi. W miejscach tych urządzono basen, studio do spinningu, a w piwnicach znalazły się sauny.

Kolejny nowy dodatek to Gym and Yoga Studio, które ma bardziej nowoczesny wygląd z dużym przeszkleniem we wschodniej fasadzie i elewacją z poczerniałego drewna. Korkowe podłogi oraz białe ściany tworzą minimalistyczne wnętrze, z delikatnym oświetleniem wg projektu Antona De Groofa.

Budynek kinowy, wykonany z cegły i rdzawego metalu, mieści salę kinową o powierzchni 390 m2, wyłożoną dywanem, z panelami z orzecha, czerwonymi, aksamitnymi fotelami i wygodnymi sofami.
Oryginalne budynki kamienne rozrzucone na farmie teraz służą jako pokoje gościnne, miejsca restauracyjne oraz pełnią inne, dodatkowe funkcje.

Lokalizacja: Hrabstwo Oxfordshire, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej