Nowoczesna stodoła

Ten projekt to wynik architektonicznej interwencji w istniejący już wcześniej jednorodzinny dom w Brazylii. Na prośbę klienta architekci mieli zachować nie tylko istniejący dom, ale też pamięć związaną z lokalną architekturą oraz tożsamością tego miejsca. 
Architekci szukali więc zbieżnych miejsc, które pozwoliłyby im połączyć osobne budynki, przekształcając je w jedną całość. Centralną przestrzeń patio przykryto dużymi elementami ze szkła, które wspierają się na stalowych kolumnach i belkach, tworząc wolnostojącą konstrukcję, niezależną od istniejących już wcześniej ścian. Dwie osobne konstrukcje zostały połączone w taki sposób, że dużą rolę odgrywa w nich tropikalne słońce, które rządzi też na otaczającym dom terenie.
 
Ślady istniejącego tu wcześniej domu oraz życia stały się częścią nowego domostwa, nadając mu odpowiedni rytm i tworząc wzorzec pod atrium i patio, które mają sufit o różnych wysokościach.
 
Choć projekt na początku wydawał się być nieco frustrujący, szybko pojawił się entuzjazm związany z możliwością dokonywania wciąż nowych odkryć i kreowania unikatowych rozwiązań, które bazują na różnorodnościach i wielokulturowości. Schody i nowopowstałe przejścia stały się okazją do stworzenia plastyczności poprzez architekturę.

Lokalizacja: Sao Paulo Campos do Jordão, Brazylia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Cristiano Mascaro

komentarze

zobacz ten wpis na FB