Nowoczesna stodoła

Studio architektoniczne Jordi Hidalgo Tané rozbudowało niewielki, kamienny budynek w wiejskiej okolicy prowincji Navarra w Hiszpanii. Architekci powiększyli dom o ukrytą pod ziemią, betonową przybudówkę, do której prowadzi przeszklony korytarz.

Główny budynek, zwany „Landaburu Borda”, stoi na wzniesieniu w pobliżu miasteczka Bera, dzięki czemu roztaczają się z niego panoramiczne widoki na góry Navarra. Aby nie zakłócać tych pięknych widoków, architekci zdecydowali się na przybudówkę, która została ukryta w zboczu. W nowym budynku znalazł się duży salon, jadalnia oraz kuchnia.

- „Praca w tak niezwykłej lokalizacji to test poszanowania dla kruchości budynku oraz, przede wszystkim, dla mistycznej potęgi gór Navarra, bogatej w legendy i historie” – informują przedstawiciele firmy Jordi Hidalgo Tané. – „Przestronna, dodatkowa powierzchnia dzienna wraz z kuchnią została więc wbudowana w zbocze, stając się jego częścią, tak jakby przybudówka była w tym miejscu jeszcze przed wybudowaniem starej konstrukcji”.
Kształt przybudówki naśladuje kontury zbocza, a sama konstrukcja została osadzona na wysokim, betonowym fundamencie. Przykrywający ją zielony dach wychodzi poza ramy budynku, stając się zadaszeniem dla tarasu zewnętrznego.

Do nowych przestrzeni, zamkniętych długą, szklaną ścianą, wchodzi się przez przesuwne drzwi, a głęboki, betonowy parapet, miejscami przesłonięty roślinami w donicach, staje się doskonałym miejscem do siedzenia i podziwiania panoramicznych widoków. –„Wspaniały krajobraz, który jest przed nami, możemy obserwować z bezpiecznej jaskini” – mówią architekci.

W tylnej części nowej przybudówki powstała kuchnia oraz przestrzenie użytkowe z drewnianymi szafkami i grubym, betonowym blatem, który na końcu przechodzi w nieformalny stół. Poziom podłogi w części końcowej przestrzeni dziennej podnosi się, by dopasować się do poziomu starego budynku, do którego prowadzi szklany korytarz.

Zewnętrzny wygląd kamiennego budynku kryje kontrastujące z nim wnętrze. Stara, kamienna część domu stała się teraz nową częścią sypialną. Betonowe ściany, które nawiązują do materiału przybudówki, zostały tu wykorzystane, by dodatkowo podzielić przestrzeń, wspierając je nowymi kolumnami na parterze. Do czterech sypialni znajdujących się na piętrze prowadzą czarne, stalowe schody. We wnętrzach dominują betonowe sufity i drewniane podłogi, ale pomieszczenia – choć surowe – są pełne ciepła i domowej atmosfery.

Lokalizacja: Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej