Nowoczesna stodoła

Ten domek dla gości wraz z sauną stoją na północnym wybrzeżu skalistej wyspy w fińskim archipelagu Espoo. Mały budynek ma powierzchnię 38 m² i podzielony jest na dwie części znajdujące się pod jednym dachem. Jedna z nich to sauna, a druga to pokój gościnny, który w razie potrzeby służy też za przebieralnię.

Jak wyjaśniają architekci z firmy Mer Architects, którzy stworzyli ten projekt, na wyspie istnieje różnorodność drewnianych budynków, które powstawały tu przez lata. Ich niekonserwowane, drewniane elewacje z czasem poszarzały, nadając im specyficzny charakter. Jednak celem projektu było nie tyle stworzenie jeszcze jednej szarej chaty, co dopasowanie architektury do leśnego, sosnowo-świerkowego otoczenia. Jednocześnie budynek miał mieć swoją własną, oryginalną tożsamość.
Architekci dopasowali swój projekt do topografii działki, otwierając go na wieczorne słońce i widoki na morze. Obłożona drewnem cedrowym sauna ma widok na pomost, a zakrzywione na górze okno pozwala użytkownikom podziwiać zachodzące z tej strony słońce. Dzięki prostemu wycięciu w elewacji pokoju gościnnego, także to pomieszczenie otwiera się na piękne widoki i wieczorne słońce.

Budynek powstał w całości z drewna klejonego warstwowo, a ściany wykończono od zewnątrz drewnem świerkowym malowanym tradycyjną, czarną farbą „Falu”. Ocynkowany dach za kilka lat również zostanie pomalowany na czarno.

Lokalizacja: Finlandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej