Nowoczesna stodoła

Posiadłość należy do rodziny, która zleciła projekt firmie Lever Architecture z Portland.
Architekci skupili się na zaprojektowaniu eleganckiego i nowoczesnego pomieszczenia do degustacji win, a projekt jest zgodny z minimalistycznym podejściem rodziny do produkcji wina.
Pokój degustacyjny, ulokowany na szczycie winnicy, otwiera się na położoną nieco niżej dolinę, dzięki drewnianej konstrukcji z dużymi przeszkleniami, które zapewniają gościom panoramiczne widoki podczas degustacji. Przesuwne drzwi wprowadzają do wnętrza atmosferę winnicy, pomagając też w wychłodzeniu budynku latem.
Budynek zamyka się dwiema nachodzącymi na siebie płaszczyznami dachu, dla którego inspiracją stały się dęby popularne w tej dolinie. Paleta materiałów została ograniczona do daglezji zielonej, elewacji z drewna cedrowego i ciemnego, anodowanego aluminium.

Lokalizacja: Newberg, Oregon, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej